Kvarcni ili mehanički sat:

Mnogi će kvarcni sat nazvati logičnim slijedom ili točnije nasljednikom klasičnog mehaničkog sata. Elektronski mehanizam zavladao je tržištem. Kvarcni satovi s baterijom ispunili su najveću želju “tragača za točnim vremenom” o preciznosti koja danas može odstupati manje od pola sekunde u danu kod vrlo jeftinih primjeraka.

Ta je priča trajala dosta dugo vremena i u ne baš tako davnoj prošlosti, vezano za ručne primjerke, od mehaničkih satova su gotovo svi odustali. Detalji su neumoljivo išli na ruku razvoju elektronike, a proizvođači su vješto nadopunjavali sadržaj satova elementima koji su izazivali divljenje svijeta. Ali priči nije kraj. Povratak izvornome, ili kako su zagovaratelji mehanike govorili, povratak kvaliteti bio je odlučan korak ka potpunom povratku mehaničkih satova u moderni svijet i njihova ponovna popularizacija.

Mehanički satovi nisu samo tako prepustili tržište kvarcnoj konkurenciji i otišli u povijest. Ljubitelji mehanike i oni koji cijene ljudsku rukotvorinu odlučili su poraditi na usavršavanju mehaničkih satova, te im simbolično ugraditi dio koji je imaginaran i nije doslovno ugradben. Htjeli su mu “dodati dušu”, te istovremeno tvrdili da kvarcni satovi imaju svoj elektronički limit. Mehanički satovi počeli su se proizvoditi kao vrhunski primjerci sastavljeni od dijelova vrlo kvalitetnih materijala, a radi se o velikom broju zupčanika, poluga, rubina i sličnih “sitnih” dijelova. Istina, sve to na svoj način prate proizvođači kvarcnih satova. I konkurencija je neprestana. Za mehaničke satove odlučuju se oni koji žele doći do vrijednog komada korisnog nakita. Isto tako priča o mehaničkim satovima je također priča o modnim trendovima, lijepim poklonima ili vrijednim uspomenama. Mehanički satovi često su predmet obožavanja njihovih vlasnika.
Razlika između mehaničkih i kvarcnih je u načinu i potrebi za održavanjem. Dok kvarcni sat nije skup za održavanje, kod mehaničkog je cijena tog postupka nešto veća. Međutim njihovi mehanizmi se više cijene. Naravno, kod kvarcnih i mehaničkih satova radi se o proizvođaču i marki sata. Jedni i drugi mogu biti iznimno kvalitetni, ali i sasvim suprotno. Kao kod svakog drugog proizvoda, kod ove vrste nakita možda još izraženije, sat se odabire prema cijeni i vlastitim mogućnostima.

Tehnički detalji: Kvarcni sat koristi isto tako kvarcni kristalni oscilator ili integrirani krug uz neizbježnu elektroniku ili bateriju. Ono što ih je učinilo popularnima su detalji koji su se ugrađivali i konkurentno koristili u cjelini, a to su alarm, štoperica, mjerači visine i dubine, kompas, kronograf, telefonski imenik, tlakomjer i još niz elemenata.
Mehanički sat u principu pokreće opruga. Mehanički satovi poznati su kao satovi na navijanje i potrebno ih je neprestano navijati kako bi se satu osigurala sila za pokretanje. Mehanička poluga pokreće zupčanike i to pokreće kazaljke. Dovoljno je jasno, što kvalitetniji dijelovi i materijali , precizniji i bolji mehanički sat.
Izbor je vaš, kome vjerujete više, što možete platiti, što želite nositi i pokazati drugima.