Ralph Lauren American Western satovi

Mnoge ljubitelje satova intrigiraju satovi modnog brenda Ralph Lauren, ali imaju podijeljene emocije kada je riječ o imenu koje se nalazi na satu. Zagriženi ljubitelji satova, kao i njihovi kolekcionari su često skeptični kada se radi o brendovima koji dolaze iz svijeta modne industrije, a nemaju povijest u izrađivanju satova. Mnogi modni brendovi koji zakorače u svijet horologije naglasak stavljaju na izgled i vizualni dojam sata, često zanemarujući ono što se nalazi unutar sata. Ovo je brend koji ruši te stereotipe te često na tržište izbacuje impresivne satove koji su vizualno i horološki impresivni.

U nastavku donosimo liniju Ralph Lauren American Western satova koji se sastoje od tri ručna i dva džepna sata. Svi satovi su ručno rezbareni i vrlo impresivnih horoloških specifikacija.

Duh Divljeg zapada

Kada pogledamo u ručne satove, odmah uočavamo da dva od njih imaju čvrste okrugle bijele brojčanike, jedan u obliku jastuka, a drugi u kružnom obliku. Treći je također okrugao, ali je prikazan njegov kostur. Morate priznati da pogled odmah leti prema ovom “ogoljenom” satu, vizualno je vrlo neobičan i daje nam uvid u izgled unutrašnjosti sata, kao i u njegov rad.
S druge strane imamo dva džepna sata koji su vrlo slični, ali s očiglednom razlikom – jedan ima poklopac, dok je drugi otvorenog tipa. Nije često slučaj da se u kolekcijama satova nađe džepni sat, ali zaista bude pravo iznenađenje vidjeti ga u moru ručnih satova, pogotovo kada mu se posveti mnogo pažnje prilikom izrade.

Kada pogledamo sami dizajn satova, vrlo lako je osjetiti utjecaj samoga Ralpha Laurena, što zbog detaljnosti u izradi, što zbog činjenice da je modni dizajner ljubitelj ovog američkog stila. Cijeli koncept je prikazan u vintage oblicima kućišta, kožnim remenjem i gravurom, ali i prisutnošću vječnih džepnih satova, karakterističnih za to vrijeme.


Ralph Lauren American Western ručni satovi


Ralph Lauren American West džepni satovi

Kućište i remenje svakog modela su ručno izrezbareni i “postarani” u New Yorku. Detalji i preciznost ukrasa su nevjerojatni, kao i vlasnici ruku koji su ih izradili. Kožno remenje je ručno obrađeno u Texasu, a zatim dovršeno u Italiji. Nemoguće je osporiti Ralphu Laurenu i njegovim suradnicima predanost i odlučnost da dočaraju i prenesu duh Divljeg zapada na ruke i u džepove svojih kupaca.


Ralpj Lauren American West remen


Ralph Lauren American West kućište

Mehanizam

Ralph Lauren je pokrenuo svoju liniju satova u suradnji s Richemont Groupom 2007. godine. Možda vam je poznata činjenica da ova grupa posjeduje mnogobrojna prestižna i luksuzna imena u svijetu satova. Svatko tko je netko nalazi se pod kišobranom Richemont Grupe. Dva okrugla ručna sata pokreće RL514 automatski mehanizam koji je napravio Piaget, koji je u vlasništvu Richemont Groupa, posebno za Ralpha Laurenta. Ima mogućnost rada na rezervi 40 sati i ukrašen je klasičnim Geneva prugama.

Skeleton ručni sat i džepne satove pokreće isti mehanizam. Kod ručnih satova se on zove RL1967, a kod džepnih RL98295. Ove mehanizme je Lauren već koristio u svojim prethodnim kolekcijama, a za njega ih proizvodi IWC (također u vlasništvu Richmont Grupe, naravno). Skeletonizaciju je napravio ValFleurier, iako se smatra da je gravuru i završnu obradu radio netko drugi, iako o tome nema riječi. Mehanizam je jednostavan i također je jedan od načina pozivanja na vintage notu Divljeg zapada.


Ralph lauren american west skeleton sat

Materijal i dimenzije

Kao što smo već spomenuli, kućišta su ručno ugravirana u New Yorku, ali pretpostavlja se da je još nekoliko komponenti za Laurena napravila neka od kompanija u vlasništvu sveprisutnog Richemont Groupa. Ručni satovi, tj. njihova kućišta su napravljena od srebra ili od 18-karatnog rozog zlata. Otvoreni džepni sat je od rozog zlata, a onaj s poklopcem od srebra. Ralph Lauren zaista ne štedi kada radi svoj posao, bilo da je riječ o ukrasima ili materijalu.

Oba džepna sata imaju isti promjer brojčanika koji iznosi 50 mm, dok se u debljini kućišta njihove dimenzije razlikuju. Otvoreni sat ima kućište promjera 11,4 mm, a onaj s poklopcem je logično deblji s 14 mm.
Iako skeleton ručni sat pokreće isti mehanizam kao i džepne satove, dimenzijom odgovara ostalim dvama ručnim satovima. Za ručni sat, promjer brojčanika je robusnih 45,8 mm te 11,42 mm debljine kućišta. Moguće da velikim promjerom brojčanika ručnih satova odaju počast velikim kopčama za remen karakterističnim za divlji Texas.


ralph lauren american west džepni sat

Jedna mala neobičnost koju možda niste primijetili je kombiniranje rimskih i arapskih brojki. Ralph Lauren je ovo odlučio uzeti kao zaštitni znak brenda i moramo priznati da izgleda prilično neobično i zanimljivo. Sviđa li se vama ova kombinacija? Kakav je dojam na vas ostavila ova kolekcija satova? Pišite vaša mišljenja u komentarima.

Odgovori