analogni i digitalni sat

Kada vas netko pita na koje dvije vrste bi podijelili satove, odmah biste odgovorili na analogne i digitalne. To i je osnovna podjela kada je riječ o satovima. Glavna razlika između ovih satova je prvenstveno u načinu prikazivanja vremena i ostalih eventualnih podataka.

Kratka povijest ručnog analognog sata

Uporabu prvih ručnih analognih satova nalazimo još u vrijeme renesanse, no njihova masovna proizvodnje počinje tijekom Prvog svjetskog rata. Naime, vojnicima je bilo praktičnije pogledati na sat kada je bio na ruci, nego vaditi džepni sat iz džepa i trošiti dragocjeno vrijeme. Kako su prvi satovi bili namijenjeni vojnicima, imali su zaštitnu rešetku nad staklom. Brojke i kazaljke su bile premazane luminiscentni premazom radi bolje noćne vidljivosti.

Nakon završetka rata, urarske tvrtke rade na unaprjeđenju satova. Kulminacija se događa nakon Drugog svjetskog rata i pomaci su vidljivi na području mehanizacije koja pokreće sat, korištenju materijala koji poboljšavaju otpornost na udarce, vodu ili promjenu tlaka. Većina ovih dostignuća je vezana uz vojsku i vojne namjene, no ona su se kasnije koristila u druge svrhe.

Današnji satovi najčešće imaju automatsko navijanje, a prednost takvih satova je u činjenici da ih navija kinetička energija – prilikom pomicanja ruke zapravo navijate svoj sat. Prvi takav sat proizveden je 1922. godine, a autor njegovog dizajna je John Harwood. Prvi satovi na automatsko navijanje nisu koristili puni krug prilikom navijanja, već za 180 stupnjeva (danas takav način pokretanja sata nazivamo bumper ili hammer).


Harwood prvi sat s automatskim navijanjem (hammer)

Takav način pokretanja rotora sata nije bio dostatan da ga navije na 24 sata, stoga Rolex 1931. godine poboljšao Harwoodov izum. Prvi takav model bio je Rolex Oyster Perpetual. Rolexove satove je pokretao rotor koji je mogao napraviti puni krug, 360 stupnjeva i rotacijom oko svoje osovine je mogao stvoriti zalihu energije do 36 sati.


Rolex Oyster Pepetual, prvi sat s automatskim navijanjem (360 stupnjeva)

Kratka povijest digitalnog sata

Precizna definicija digitalnog sata jest da on točno vrijeme prikazuje pomoću brojki, a ne brojčanika i kazaljki. Prvi takav odmak radi jump hour vrsta sata. Pitate se što je to? To je sat koji prikazuje vrijeme brojkama koje se prikazuju u prozorčiću. Brojevi koji prikazuju vrijeme se nalaze na pokretnim trakama ili diskovima. Oznake za sate uskoče u prozorčić kada je puni sat, oznake za minute se mijenjaju svakih 60 sekundi, a oznake za sekunde se kontinuirano okreću svake sekunde. Prvi ovakav, digitalni, ručni sat proizveden je još 1921., a proizvela ju je urarska tvrtka Audemars Piguet.

Prednost digitalnog sata nad analognim je u mogućnosti stavljanja mnogih funkcija bez opterećivanja sata dodatnim “šumovima” ili zvukovima, crticama ili kazaljkama. Pritiskom na dugme možete aktivirati alarm, štopericu, odabrati drugu vremensku zonu… Satovi šarenih osamdesetih godina su išli toliko daleko da su se mogle igrati igrice ili se pak koristiti kalkulator.


Casio Illuminator

Prvi digitalni satovi su imali LED display koji je trošio mnogo baterije, što je i bio glavni nedostatak ovakvog sata. Kasnije dolaze satovi koji imaju LCD display koji cijelo vrijeme prikazuju potrebne informacije, bez pritiskanja ikakvih gumbova.

Točnost

Kada je riječ o tome koji sat preciznije pokazuje vrijeme, odgovor je prilično jasan. Preciznost sata ovisi o mehanizmu unutar njega koji ga pokreće. Primjerice, sat može pokretati baterija (kvarcni satovi) ili mehanička energija (satovi s manualnim ili automatskim navijanjem). Kako smo već rekli, razlika između analognog i digitalnog sata je u načinu prikaza vremena. Dakle, mehanizam koji pokreće sat nema razlikovnu ulogu u ovom slučaju. Oba sata mogu imati obje vrste energije i samim time oba su jednako precizna.

Trajanje baterije

U ovom slučaju ćemo se bazirati isključivo na digitalne i analogne satove koje pokreće baterija. Možda će vas iznenaditi činjenica da će baterija duže trajati kod digitalnog sata. To je zbog toga što analogni sat cijelo vrijeme troši energiju na pokretanje mehanizama za pomicanje kazaljki.
Vrlo je teško predvidjeti koji sat može duže izdržati s jednom baterijom, kod digitalnog sata to prvenstveno ovisi o tome koliko i kako ga koristite. Globalno gledajući, analogni sat može raditi 2, a digitalni 4 do 6 godina, ovisno o modelu i proizvođaču sata.


Skmei digitalni sat

Funkcionalnost

Primarna funkcija sata je pokazivanje vremena, ali to nije sve što sat može ponuditi. Kada je riječ o dodatnim funkcijama koje nudi analogni sat, govorimo o prikazivanju vremena, mjeseca, datuma i tjedna, te možda i o štoperici. To je otprilike sve što možete dobiti na analognom satu.
Mogućnosti prikaza na digitalnom satu su neograničene, ovise samo o maštovitosti i tehnologiji pojedinih tvrtki. Digitalni sat može prikazati i temperaturu, vaše otkucaje srca, pedometar, dodatne funkcije vezane uz lov i ribolov… Što god vam padne na pamet, vjerojatno već postoji na digitalnom satu.

Tko je pobijedio – analogni ili digitalni sat

Vrlo je teško donijeti presudu u ovom dvoboju. Obje vrste sata imaju svoje prednosti i nedostatke, sve ovisi o tome što vama odgovara i što tražite od sata.
Analogni satovi će zauvijek biti sinonim za eleganciju i profinjenost, to je vječni klasik koji nikada neće izaći iz mode.
Digitalni satovi pak predstavljaju sat u drugom svjetlu i naglasak stavljaju na njegovu funkcionalnost. Činjenica je da ćete na jeftinijem digitalnom satu imati više funkcija nego na skupom analognom.

Što vi mislite? Koji sat je za vas bolji? Analogni ili digitalni? Vaše odgovore čekamo u komentarima.

Odgovori