Habring, njemački sat

Poznata je stvar da su Nijemci majstori kada je riječ o tehnologiji i industriji. Rad i preciznost duboko su utkani u gene i povijest ovog naroda. Čega god da se uhvate, nerijetko su u samome vrhu. Isto vrijedi i za svijet horologije

Neki od njemačkih brendova u svijetu satova postoje već dugi niz godina, a neki su se tek priključili i već su ostavili svoj trag. Čiji god sat da uzmete u ruke, zasigurno ćete biti impresionirani. Jedinstveni dizajni i vrhunski mehanizmi krase njemačke satove i možete biti sigurni u njihovu kvalitetu.

Pripremite se za 22 Nijemca koji će vam oduzeti dah. 

1. A. Lange & Söhne

Zbog svoje 173 godine duge povijesti, A. Lange & Söne se smatra jednim od najstarijih proizvođača satova na svijetu. Proizvodnju ovih visokokvalitetnih satova započeo je Ferdinand Adolph Lange i svoja znanja je prenio na sinove (prijevod imena ove marke satova je A. Lange i sinovi). 


Tijekom 19.stoljeća izradili su ponajbolje džepne satove toga vremena, a narednih godina proizvodnja satova je samo rasla. Tijekom Drugog svjetskog rata postali su poznati kao proizvođači satova za pilote, a do danas su se profilirali kao jedan od najluksuznijih proizvođača. 


A. Lange & Sohne

2. Botta Design 

Većina satova ima ukrašene brojčanike s mnogim funkcijama i dodacima. Botta Design je idealan za sve ljubitelje minimalizma. Prilikom dizajniranja svojih satova, ljudi iz Botta Designa su sat sveli na minimum.

Kao rezultat tog minimalizma, nastao je model UNO prvi sat na svijetu s jednom kazaljkom. Do danas su zadržali svoj identitet i njihovi satovi su najbolji primjer minimalističkog sata. 


Botta Design UNO model

3. Damasko 

Damasko tvrtku je osnovao Konrad Damasko 1994. U taj posao nije ušao bez znanja – prethodno je radio na izradi visokokvalitetnih materijala i dodatnih funkcija za avijatičare.  Znanje i iskustvo koje je tamo stekao vrhunski je ukomponirao u svoje satove.

Naravno, postoji mnogo avijatičarskih satova i Nijemci jesu u samom vrhu. Ali, Damasko je ipak NA vrhu kada govorimo o najboljim satovima za pilote. Od svih brendova, samo je Damasku pripala čast da njegove satove nose piloti prilikom testiranja Eurofighta.


Damasko sat

4. Guinand

Guinand tvrtka je spoj dvaju svjetova i od oba je uzeo ono najbolje. Svoj poslovni put započeo je u Švicarskoj, a nastavio ga je u Njemačkoj od 2000.godine. Od svoga osnutka 1865. postao je sinonim za novitete u svijetu horologije. Među najznačajnijim novitetima treba izdvojiti tahometrijski kronograf čija je funkcija izmjeriti brzinu kojom je vlasnik sata prešao neku udaljenost.

Sredinom 90-ih godina proizvodnju preuzima Helmut Sinn koji je zaslužan za izradu modela WZU-5. Ovaj model se smatra najboljim satom za pilote u povijesti.
Proizvodnja i važnost ove marke sata je pala na niske grane 2014., ali tada na mjesto vlasnika dolazi Matthias Klueh. Njegovom “vladavinom” Guinand se vratio jači no ikada prije. 


Guinand WZU 5

5. Jochen Benzinger

Kao što je Botta Design sinonim za jednostavan dizajn, Jochen Benzinger je sinonim za municioznu izradu

Posvećenost detaljima je nevjerojatna i svaki sat je malo umjetničko djelo. Ako volite detaljne i minijaturne ukrase, Jochen Benzinger satovi su izbor za vas. Možete odabrati sat iz široke palete raznih modela ili možete naručiti izradu sata po svom guštu. Za što god se odlučili, vaša ljubav prema detaljima i estetici će biti namirena. 


Jochen Benzinger sat

6.Junghans

Junghansovi počeci datiraju još iz 1861. godine. Početkom 20.stoljeća ova tvrtka je imala najveću tvornicu zidnih i ručnih satova u Njemačkoj

Prvi ručni sat su proizveli 1927., ali tek 50-ih godina kada započinju suradnju s Maxom Billom (Bauhaus dizajnerom) dobivaju svoj prepoznatljiv izgled. Junghans je na tragu Botta Design satova te njeguje minimalistički i puristički dizajn.


Sat Junghans

7. Junkers

Junkers svoje ime duguje legendi njemačke avijacije, Hugu Junkersu. Specijalizirali su se u izradi satova za pilote i avijaciju, a od ostalih odskaču zbog svoje pristupačne cijene

Napokon ne morate imati pilotsku plaću da biste mogli uživati u blagodatima koje nude takvi satovi. Svaki model Junkers satova je oda Hugu Junkersu. 


Junkers Automatic

8. Kienzle Uhren 

Kienzle Uhren se smatra najstarijim njemačkim brendom satova. Svoj put započeli su davne 1822. godine, a 1897. započinje njihovo širenje i masovna proizvodnja. 
60-ih i 70-ih godina profilirao se kao jedan od vodećih brendova u svijetu satova. Najveći doprinos dali su kada je riječ o kvarcnim i automobilskim satovima. 

Znatan pad u popularnosti i proizvodnji bilježe od 2000.godine.


Kienzle Uhren

9. Laco 

Ovaj njemački brend postoji manje od stoljeća, a već sada je na glasu kao jedan od jačih kada je riječ o avijatičarskim satovima .

Osim što ruše rekorde satovima za pilote, džepni satovi za pomorce su također značajan faktor kada je riječ o popularnosti Laco satova. 


LACO sat

10. Montblanc

Montblanc nije samo proizvođač nakita, kožnih dodataka i naočala. U svom asortimanu nude i satove, veoma luksuzne satove

Cijene ovih malih ručnih umjetnina kreću se od 2000  – 5000 €. Nama te cijene djeluju visoke, ali kada uzmemo u obzir da je riječ o luksuznom brendu ta cijena je relativno zanemariva


Montblanc sat

11. Mühle Glashütte

Mühle Glashütte brend je generacijama u vlasništvu lokalne obitelji. Njihova misao vodilja još od 1869.godine je preciznost i sigurnost satova. U početku su radili dijelove satova za druge saksonske proizvođače, ali nekoliko generacija kasnije došlo je do promjene.

Vizionari iz Mühle Glashütte okrenuli su se ka proizvodnji ručnih satova koje odlikuju jednostavnost i decentnost dizajna.


Muhle Glasshute

12. Rainer Nienaber

Rainer Nienaber u svojoj radnji ručno izrađuje mehaničke satove prepoznatljive po načinu na koji prikazuju vrijeme.

Godišnje u prodaju puste između 10 i 30 manjih kolekcija satova. Svaka serija ima jedinstven i prepoznatljiv dizajn i zasigurno ga nećete zamijeniti za niti jedan drugi brend. 


Nienaber

13. Archimede 

Iako je osnovan tek 2003.godine, obitelj Ickler se još od 1924.bavi proizvodnjom mehanizama i satova. 

Ovi mehanički satovi su relativno jeftini i dostupni običnom čovjeku. Kolekcija njihovih satova za pilote je vanserijska i jedna od najboljih koje postoje na svijetu. 


Archimede

14. Daniel Malchert 

Daniel Malchert je jedan od najpoznatijih njemačkih mikro brandova u svijetu satova. Javnosti se predstavio sada već legendarnim modelom Schlossberg.

Počeo je sa svojim radom u podrumu svoga doma i vrlo brzo se uspeo na sam svjetski vrh. Bitno je naglasiti da svoje znanje koristi kao serviser za divove kao što su Omega i Longines


Mikro brend Daniel Malchert

15. MeisterSinger

MeisterSinger se publici predstavio prije 20-ak godina i svo vrijeme drži titulu najbolje mlade tvrtke za izradu satova. Osnivač Weller Manfred 90-ih godina je prodavao kvarcne satove prije nego se odlučio na proizvodnju mehaničkih satova.

Taj poslovni zaokret mu se definitivno isplatio, pogotovo kada uzmemo u obzir da je Manfred samouki draguljar i zlatar. Osokoljen svojom popularnošću i kvalitetom svojih satova, osnivač ove mlade nade horologije radi na dizajnu svog mehanizma za pokretanje satova. 


MeisterSinger

16. NOMOS Glasshüte

NOMOS Glasshüte svoju današnju važnost i slavu stječe nakon ujedinjenja Njemačke. 

Do sada postoji 13 serija satova, a svaka je specifična i jedinstvena. 
Osim što su osvojili mnoge nagrade, jedni su od rijetkih brendova koji se može pohvaliti činjenicom da sami izrađuju mehanizme koji pokreću njihove satove.


NOMOS Glashutte

17. Stowa

Ljepota, kvaliteta i dosljednost. To su tri riječi kojima se može opisati ovaj voljeni njemački brend. 
Na sceni je već nešto više od 100 godina i u to vrijeme su se nametnuli kao jedan od vodećih proizvođača satova. Za vrijeme Drugog svjetskog rata uništena im je tvornica, ali to ih nije spriječilo da se vrate jači i snažniji nego prije. 

Kada spomenete Stowa satove, na pamet vam odmah pada jednostavan Bauhaus dizajn te kvalitetni avijatičarski satovi. 


Stowa sat

18. Sinn

Sinn je definitivno proizvođač prije svoga vremena. Kada se pojavio na tržištu, nije standardnim kanalima dolazio do svojih kupaca. Zaobišao je preprodavače te je satove dostavljao direktno kupcima na zapešća.

Od svog osnutka 1961. žare i pale njemačkim i svjetskim tržištem. Vrlo pristupačne i prihvatljive cijene jedan su od razloga zaluđenosti ovim brendom. Njihov 142 S model jedan je od najprepoznatljivijih u svijetu satova, a nosili su ga svi – od policijskih službenika do pilota.


Sinn

19. Temption

Temption je proizvođač satova koji ništa ne prepušta slučaju. Sami dizajniraju, proizvode, sastavljaju i testiraju svoje satove unutar svojih radionica.

S obzirom na to da su opsjednuti kvalitetom izrade (kao i svaki Nijemac), nije čudno da godišnje proizvedu svega 700 satova. Svaki od njih je robusan, karakterističnog izgleda te perfektnog i preciznog mehanizma


TEMPTION

20. Zeppelin 

Nije teško zaključiti da ovi satovi svoje ime duguju legendarnom grofu Ferdinandu von Zeppelinu, tvorcu zeppelina
Ovaj brend se specijalizirao u izradi satova za pilote i često ga možemo vidjeti na zapešćima njemačkih, a i svjetskih pilota.

Zeppelinovi satovi su mehanički ili kvarcni. Koji god da odaberete, kvaliteta i autentičnost su garantirani. 


Zeppelin

21. UTS München 

U moru satova za pilote i avijatičare, našao se ovaj brend koji se brine o roniocima

UTS München satovi su baždareni na dubine od 3000 do čak 4000 m. Kućište i remen su napravljeni od veoma otpornih materijala, a vrijednost ovih satova nije samo u materijalu od kojega se rade.Nicholaus Spinner, urar UTS Münchena sve satove izrađuje ručno


UTS Munchen

22. Moritz Grossmann

Ručno izrađen do najsitnijih detalja, Mortiz Grossmann satovi nevjerojatan su spoj umjetnosti i mehanizma unutar kućišta. 

Ovi satovi spadaju u sam vrh njemačkog luksuza, a Christine Hutter svojim metodičkim i detaljnim pristupom prilikom izrade dodatno daje na vrijednosti Grossman satova.


Moritz Grossmann

Je li Vam zapeo neki od ovih njemačkih ljepotana za oko? Kojem satu vam bježi pogled?

Odgovori