Swatch satovi

Švicarske Swatch satove odlikuje kreativnost, šarenilo, izdržljivost i pristupačnost. Birajte među brojnim modelima analognih satova. Naći ćete nešto za svaku priliku!

Swatch satovi pojavili su se početkom 1980-ih godina kao spasitelj švicarske satne industrije. Ovo je bio period rasta japanskih proizvođača satova (poput brendova Casio ili Seiko) koji su koristili kvarcne mehanizme i jeftino uvozili digitalne satove na europsko tržište. Švicarski satovi, poznati po kvaliteti materijala i izradi mehaničkih satova, nisu im mogli konkurirati – dok nije došao Swatch.

 

Kratka povijest Swatch brenda

Kao reakcija na priljev japanskih satova na europsko tržište, poduzetnik Ernst Thomke uložio je u stroj koji je mogao izrađivati satove po kalupu. Stroj su izumili i usavršili inženjeri Elmar Mock i Jacque Muller te, nakon petnaest mjeseci eksperimentiranja, konačno proizveli plastični sat rađenog iz jednog komada i koji je bio zavaren. Ovo je znatno pojeftinilo proces izrade, omogućilo automatsku proizvodnju satova, i to u gotovo beskonačno kombinacija boja i dezena, ali u standardnim veličinama. Zbog toga je Swatch trebao odskakati svojim dizajnom!

Upravo je to porijeklo naziva brenda “Swatch” što je skraćeno za “secondary watch” (drugi sat). Satovi su se počeli proizvoditi jeftino i u bezbroj dezena kako bi ih se moglo kupiti više i mijenjati po prilici i raspoloženju kupca.

Prvi Swatch sat izašao je 1983. u Zürichu u Švicarskoj, a Swatch je predstavljen tržištu kao brend koji izrađuje izdržljive, cjenovno iznimno prihvatljive satove (ispočetka samo $30 do $40 po komadu) koji i dalje s ponosom nose “švicarski žig”. 

Dio popularnosti Swatch satova leži upravo u njihovoj raznolikosti i univerzalnosti, ali i u “Swiss Made” oznaci koja im garantira kvalitetu i prestiž. Prema švicarskim standardima, Swatch satovi imaju jedinstveni dizajn, vodootporni su i precizni. Slove po svojoj kreativnosti, cjenovnoj pristupačnosti i otvorenosti za eksperimentiranje kroz suradnje s poznatim umjetnicima, dizajnerima i drugim brendovima.

Vodootporni

Povoljni

Jedinstveni

Teško je podijeliti Swatch satove na muške i ženske modele jer im njihov dizajn daje unisex izgled. Mada uz muške, ženske i unisex satove postoje i određen broj modela za djecu.

Najpopularniji Swatch satovi

Predstavljamo vam samo neke od najpopularnijih linija Swatch satova. Sigurno ćete među njima naći sat koji vam treba za sljedeću priliku, ili pak samo novi modni dodatak koji će vas razveseliti!

Swatch New Gent

Swatch New Gent kolekcija satova podjednako je popularna među muškarcima i ženama zbog iznimno velikog broja dostupnih modela uopće, ali i na hrvatskom tržištu, te zbog izdržljivog silikona od kojeg su rađeni.

Bilo da volite jednostavne jednobojne modele, šarene retro satove, naizgled rustikalne, ili sasvim moderne satove žarkih boja, naći ćete nešto za sebe u Swatch New Gent kolekciji.

Swatch New Gent

Source: ibyangerts

Swatch Skin

Swatch Skin satovi jednostavnog su i čistog dizajna te elegantni i lagani zbog čega među njima ima najviše ženskih modela

Osim upotrebe silikona, kao što je tipično za Swatch, neki Swatch Skin satovi koriste nehrđajući čelik. Među onima koji su rađeni od metala, mogu se naći i jednako elegantni i lagani muški modeli Skin satova, iako je većina ovih satova toliko univerzalna i profinjena da gotovo svi mogu biti unisex.

Swatch Skin watch

Swatch Big Bold

Satovi iz ove kolekcije robusni su i izdržljivi. Zaista odskaču podjednako svojom veličinom, ali i hrabrim dizajnom koji kombinira crnu i žarke boje na udobnom, širokom, silikonskom remenu. Iako je ovo pretežno linija muških satova, u Big Bold kolekciji moguće je naći i unisex modele.

Swatch Big Bold

Swatch Sistem51

Kolekcija Sistem51 definitivno odskače od ostalih po upotrebi automatskog mehanizma i po tome što im nisu potrebne baterije! Sistem 51 satove također možete pronaći u mnoštvu boja, kako za muškarce tako i za žene.

Swatch Sistem51

Source: Glist.ch

Swatch Louvre

Swatch spaja popularnu kulturu i umjetnost u seriji unisex Swatch Louvre satova u kojima remen krase reprodukcije slavnih slika iz svjetski poznatog muzeja Louvre. Među najpopularnijima je svakako unisex sat s reprodukcijom da Vincijeve Mona Lise, što nimalo ne iznenađuje s obzirom na to da je ovo ujedno i najpoznatija slika na svijetu.

Swatch Louvre watch

Bau Swatch

U umjetničkom duhu, Swatch je uz Louvre modele izdao i cijeli niz Bau Swatch satova inspiriranih školom za dizajn i arhitekturu Bauhaus koja je djelovala u 20. stoljeću i svojom estetikom uvelike oblikovala cijelo to i sljedeće stoljeće dizajna.

Ženski i muški modeli iz Bau Swatch kolekcije karakterizira minimalističan dizajn koji je inspiriran omiljenim bojama škole Bauhaus – crnom, bijelom, crvenom, plavom i žutom, što se najbolje vidi na ovom Swatch Black-One unisex satu.

Bau Swatch watch

Swatch Irony

Irony kolekcija pomalo odskače od uobičajenog Swatch stila jer ovi satovi imaju kućišta i/ili remene rađene od nehrđajućeg čelika. Zbog ovoga su omiljeni za poslovne i finije prilike.

Predlažemo da pogledate ženski model Swatch Irony Sweet Madame kojeg krasi svijetloružičasti kožni remen ili Swatch Queen’s Fashion koji ima silikonski remen, ali mu dozu otmjenosti daju ukrasi od kristala.

Među muškim Swatch Irony satovima izdvajamo Swatch Night Flight koji je u cijelosti rađen od nehrđajućeg čelika, ili pak Swatch Asphaltise ako tražite sat sa silikonskim remenom.

Satovi iz Swatch Irony kolekcije pretežno su kronografi (imaju štoperice) i prikazuju datum.

Swatch satovi

Source: Martin Frey

Swatch dječji satovi

Najpoznatija linija Swatch dječjih satova je svakako Flik Flak linija koju je brend uveo 1987. godine kako bi pomogao djeci lakše očitavati vrijeme. Ovi satovi također su rađeni od silikona, a dostupni su u veselim dječjim uzorcima, primjerice s poznatim crtanim likovima.

Osim Flik Flak kolekcije postoje brojni drugi šareni Swatch satovi, pa i oni u duginim bojama koji su popularni među djevojčicama.

Swatch djecji satovi

Source: Glist.ch

Gdje kupiti Swatch satove u Hrvatskoj?

Swatch satove možete kupiti u brojnim poslovnicama koje specijaliziraju za prodaju nakita i satova diljem Hrvatske, a možete ih potražiti i u urarskim radnjama. Također ih možete naručiti online na satovi.com.

Swatch neprestano na tržište izbacuje nove kolekcije satova, pa i neke satove ograničenih izdanja, one rađene u suradnji sa svjetski poznatim umjetnicima poput Kiki Picasso ili Keitha Haringa te brojne dizajnerske satove.

Mogli biste cijeli život sakupljati Swatch satove i ne sakupiti ih sve. A vjerujte nam, zbog neiscrpnog niza dezena i dizajnova, Swatch satovi vam nikada neće dosaditi