Apple pametni sat generacija 5 s upaljenim ekranom na ruci


Posljednjih nekoliko tjedana posvetili smo proučavanju Apple pametnog sata 5. generacije. 

Razlog zbog kojega smo mu se odlučili posvetiti jest taj što je Apple napokon uveo always-on screen (stalno upaljeni ekran) mogućnost. Kod drugih pametnih satova ova funkcija postoji već nekoliko godina. 


Apple pametni sat na ruci s crvenim znamenkama

Proučavajući istraživanja i komentare korisnika, došli smo do zaključka kako još uvijek ima prostora za popravak i napredak kada je u pitanju ova funkcija. Mnogi korisnici smatraju da se neće vraćati na “staro” kada je u pitanju ekran. Jednom kada se upoznate i naviknete na always-on screen, teško da ćete se vratiti satu s praznim zaslonom.

Ako niste sigurni što točno podrazumijeva always-on screen tehnologija, u nastavku vam donosimo objašnjenje. 

Počeci Apple pametnih satova

Prve četiri generacije Apple pametnih satova imaju zaslone koji se ugase ako se ne koriste. Zbog senzora pokreta (ili pritisaka na touchscreen) ekran se “probudi” i prikazuje podatke koje trebate.

Ovakav način paljenja i gašenja ekrana je bio način produživanja trajanja baterije. Ako niste znali, napajanje zaslona, uz pozadinsko osvjetljenje, je najveći gutač baterije kada je u pitanju pametni sat. 

Do problema dolazi onda kada se treba udovoljiti korisnicima koji žele i brz pristup informacijama na zaslonu i mogućnost da svi vide što se nalazi na satu.

Iako Apple tek u 5.generaciji uvodi always-on screen, već je postao sinonim za najbolje always-on screen satove. S najnovijom generacijom pametnih satova ta funkcija postaje standardom (naravno, istu funkciju možete isključiti ako morate produžiti vijek trajanja baterije). 


APPLE PAMETNI SAT NA RUCI

Apple mijenja pravila igre za sve proizvođače pametnih satova – naučio je svoje korisnike da svaki kvalitetan pametni sat u sebi ima funkciju “stalno upaljenog ekrana”. 

Kako je zaslon uvijek upaljen? 

LPTO OLED tehnologija omogućava zaslonu da uvijek bude uključen. Apple je ovu tehnologiju prezentirao u 4. generaciji satova kada su se testirale neke druge funkcije na satu.

Apple je poznat po tome što mu dugo treba kako bi na tržište izbacio neku novu tehnologiju. Pomislili biste kako zbog toga gube novce ili korisnike. I bili biste u krivu. Apple je navikao svoje korisnike na to da se dobre stvari isplati čekati. Nisu bili u krivu ni ovaj put – always-on screen je vrijedilo čekati.

Always-on screen radi na jednostavan način. Svaki puta kada sat približite svome licu, ekran postaje “živ”. Poveća se svjetlina ekrana i pozadinsko osvjetljenje kako biste što lakše iščitali podatke. Kada je ekran aktivan, češće se osvježava i šalje nove podatke.


Kada Apple sat uoči da ga ne gledate i ne koristite, smanjuje osvjetljenje zaslona. Zaslon je i dalje “upaljen”, samo su boje i svjetlina malo prigušenije.

Prilikom mirovanja podaci se osvježavaju jednom u minuti. To samo znači da se kazaljka sekundara neće micati cijelo vrijeme, što ne umanjuje točnost i performanse sata. 

“Pije” li always-on screen energiju iz baterije poput vampira? 

Sigurno se pitate hoćete li morati češće puniti svoj pametni sat ako imate uključenu funkciju always-on screen. Odgovor je ne.

Apple tvrdi da se uključivanjem te funkcije potrošnja baterije povećava za 15%. Nemojte očajavati jer Apple sluša zahtjeve svojih korisnika – poboljšana je kvaliteta i trajanje baterije.

Procjena je da baterija Appleovog pametnog sata može trajati 18 sati. Komentari korisnika upućuju na to da ga možete koristiti čak i duže. Naravno, to ovisi o tome koliko često ćete ga koristiti.Svaki sat iz prethodnih generacija (uključujući i ovu) ima neki oblik always-on screen funkcije bez mogućnosti personaliziranja. U prijevodu to znači da ne možete birati što će biti prikazano na ekranu kada je u always-on screen funkciji. 

Baš u toj mogućnosti personaliziranja se nalazi prostor za daljnje unaprijeđenje Apple pametnih satova. Vjerujemo kako će već u idućoj generaciji ova mogućnost biti dostupna. 

Pametni sat kao modni izričaj

Moda i satovi idu skupa kao kruh i pašteta. Satovima se pokazuje statusni simbol ili njima pak pokazujete svoj karakter i stil. Koji god razlog za nošenje sata bio, on više nije samo tu da nam pokazuje vrijeme.

Kada govorimo o pametnim satovima, znamo da oni pokazuju i više od vremena. Always-on screen funkcija prikazuje samo vrijeme i datum, ali zbog te funkcije zaslon vašeg sata svijetli. Ne samo da svijetli, već je i animiran. Žarke boje i animacije na zaslonu će zasigurno privući mnoge poglede.

Budućnost nam lagano kuca na vrata i pametni satovi bi mogli biti čak i veći statusni simbol od drugih ručnih satova.Ponovno se vraćamo na pitanje s početka – je li always-on screen nova revolucija u svijetu satova? 

Ova funkcija je zasigurno podigla ljestvicu za druge proizvođače pametnih satova. Korisno je imati podatke vidljive i dostupne u svakome trenutku, a boje zaslona razbijaju monotoniju remena i kučišta. 

Ako ste korisnik pametnog sata, vjerujemo da će vas ova funkcija ugodno iznenaditi. 

Naravno da mjesta za napredak ima, a prvenstveno ga vidimo u mogućnosti personaliziranja always-on screen funkcije. Bilo bi vrlo zanimljivo kada bi mi kao korisnici mogli utjecati na to što će se prikazivati na ekranu. 

Sada jedino treba čekati i vidjeti što nam Apple novoga sprema.

Odgovori