benyar spaceman u original kutijici s garancijom i krpom za staklo

Većina nas misli da su satovi nevjerojatno skupi. Neki jesu i mogu opravdati cijenu. Većina jest, a ne može opravdati visoku cijenu. No, postoji i skupina satova stvorena za “obične” ljude. Pristupačni, a pouzdani. Već mjesec dana imam priliku nositi Benyar Spaceman muški ručni sat.

Do prije par mjeseci (kao i dosta drugih ljudi) sam mislio da satovi vrijedni nošenja koštaju više tisuća kuna. Nisam želio kupiti neki jeftini sat jer sam mislio da će to svi odmah primjeriti. Trudim se ostavljati dojam momka prepunog samopouzdanja koji osvaja šarmom, bez puno truda. No, ispod površine, kao i svi, krijem svoje nesigurnosti. Ovo ljeto pomoglo mi je da ih se oslobodim.

Kada radite u gradu Hvaru pred vama prođu tisuće ljudi. Većinom stranci koji prate modu i imaju mnogo više novaca nego prosječni Hrvat.
Mislite da stranci nose skupe satove? Naravno da ne. Nose lijepe i kvalitetne satove manjih proizvođača.

Početkom sezone sam pozvan da napišem nekoliko članaka o satovima što je probudilo moje zanimanje za njih. Istražio sam što sat čini satom i na što treba paziti pri kupnji sata. Potaknut novim znanjem i trendom koji je vani jako raširen – odlučio sam si naručiti sat za koji bih inače rekao da je bezveze jer košta 349 kn.


Benyar Spaceman izbliza. Predivan sat sa zvijezdama na brojčaniku i 4 kronografa

Benyar Spaceman – SEIKO kvaliteta, mnogo bolji izgled

Dok sam čekao da moj sat stigne, istražio sam Benyar. Unatoč tome što su relativno mladi proizvođač satova brzo su se proširili po Europi, Srednjoj Americi, Australiji i Aziji. Stakla (hardlex) na njihovim satovima ista su kao i na SEIKO satovima. Unutar kućišta kuca provjereni japanski SEIKO mehanizam. Stižu s godinu dana garancije.

Istraživanje me uvjerilo u kvalitetu ovih satova za koje predviđam da će ubrzo postati dosta skuplji. Mislim da je samo pitanje trenutka kada će si dovoljno izgraditi reputaciju kako bi mogli dodati koju 0 na cijenu. No, u tome trenutku to još nisam mislio. Zašto?

Jer sat još nije bio tu. Može sat imati kvalitetne komponente, ali ako nisu dobro sastavljene sat nije dobar.

Jedno jutro, eto poštara. Slobodan dan, a on kuca ko mamut. Budim se, preuzimam i plaćam sat. Vraćam se u krevet.

Za par sati se budim naspavan. Draga je već skuhala kavu i uz šalicu me čeka novi Benyar. Poljubac, gutljaj kave i mahnito kidanje pakiranja sata.

Dobro zaštićena, crna kutijica ulijevala je povjerenje. Unutar nje nalazili su se priručnik za korištenje, garancija, kvalitetna krpica za staklo te,naravno, sat.
Sat je odmah privukao pažnju. Prekrasan primjerak, čak i nekome tko je mislio da lijepi sat mora koštati 2000 i više kuna.

Pristojne veličine od 45 mm (promjer kućišta) i klasičnog metalnog remena iz daleka ovo je sat kakve većina muškaraca voli nositi.
Odabrao sam metalni remen (postoji i verzija s kožnim remenom) iako sam znao da će mi sat biti velik jer sam dosta mršav. Prvi dan ga nisam nosio, ali već iduće jutro urar mi je skratio remen za tri karike. Sada je sat stajao kao stvoren za mene, a urar nije htio uzeti niti za kavu.


cijelo pakiranje Benyar Spaceman muškog sata. Krpica, garancija od godinu dana, priručnik za korištenje i sat u kutijici zaštićenoj spužvom.

Od nekoga tko izbjegava satove do nekoga tko ga ne skida u 30 dana

Već sam spomenuo da sam imao averziju prema satovima čija cijena nema barem 4 znamenke. Benyar je to uništio za dan ili dva.
Izašli smo na piće tu večer i cijela ekipa se čudila što nosim sat. Onda sam im ga dao i pitao ih što misle.

Jedan po jedan (inače vrsni poznavatelji svega što itko spomene) moji su prijatelji promatrali sat. Petru se sviđalo što je metalan i težak, ali mu se nisu sviđale zvjezdice na brojčaniku. Kada je to rekao ostali su ga posramili i rekli kako upravo zvijezde ovaj sat čine posebnim. Pogled na Benyar Spaceman blizu je pogledu na vedro noćno nebo.

Sat je stigao u ruke Nikoli ili kako bi mi ode rekli Mikuli. Velik čovjek, sat mu nije mogao stati na ruku. Rugao mi se da ne jedem dovoljno, ali o satu nije mogao reći ništa loše. Zadnji je u ruke sat uzeo Mate. Na pragu 70 godine nije bio oduševljen satom. Sviđao mu se sve dok nije morao pogledati koliko je sati. No, to nema veze s Benyarom nego s njegovim pamćenjem. Da se sjetio ponijeti naočale, oduševio bi se.

Nakon što mi se na prvu svidio, a ekipa je potvrdila da se radi o dobrom satu (po njihovom mišljenju) počeo sam ga nositi svaki dan. Trebalo mi je malo da se naviknem na težinu, ali sada mi je već čudno kada ga nemam na ruci.

U ovih mjesec dana nosio sam ga na 2 večere i 3 sastanka. Muškarci obično ne hvale modni odabir drugih muškaraca pa nisam čuo ništa lijepo o satu od ljudi koje ne poznajem. To ne znači da im se sat ne sviđa, primjetio sam da su u više navrata pogledima secirali sat na mojoj ruci.


Spaceman možda je i najbolji primjerak iz Benyar kolekcije koja oduševljava kvalitetom, izgledom i pouzdanošću

Kvalitetan, lijep, ali ima li kakve dodatne mogućnosti?

Benyar Spaceman stvarno jest sat koji nadmašuje svoju cijenu.
Kućište od nehrđajućeg čelika i hardlex staklo čuvaju precizni SEIKO kvarcni mehanizam. Čelični remen s klasičnom kopčom širok je 21 mm i drži moj novi sat čvrsto na mojoj ruci. Kao što sam rekao, dosta sam mršav pa je 24 cm dug remen bio prevelik za mene. Ako ste normalnije građe vjerujem da će vam odgovarati.

Meni se osobno ovaj sat jako sviđa jer s udaljenosti izgleda kao klasični muževni sat, ali iz blizu pokazuje sve svoje čari.

Brojčanik posut zvijezdama nad kojim se utrkuju kazaljke premazane luminiscentni slojem (sloj je mogao biti malo deblji, ali koristio sam sat po noći i bez problema mogao vidjeti koliko je sati). Još jedna posebnost Benyar Spaceman sata, koju sam tek sada primjetio (malo me sram) je to što nema naznačene sve brojeve na brojčaniku. Zbog čak 4 krnografa (koji svi provjereno rade) brojevi 12, 3, 6 i 9 nisu našli mjesto među zvijezdama (doslovno).

Dok većina ne koristi kronografe na ručnim satovima ja sam jedan od onih koji voli dugmad. Ne oslanjam se previše na štopericu koju Benyar ima, ali nekoliko puta mi je dobro došla. Kronometar za minute nisam nikada iskoristio. Mislim, on se pokrene kada stisnete gornje dugme na satu, ali mi jednostavno nije potreban.

Prikaz datuma mi je mnogo potrebniji jer često ne znam koji je dan ni datum. Diskretan prozorčić za prikaz datuma smjestio se između brojeva 4 i 5. Ispod mog najdražeg kronografa. Na mjestu broja 3 nalazi se kronograf koji prikazuje koje je doba dana vani. Realno, to nije nešto što vam treba jer ćete uvijek po tome koliko je sati znati sja li sunce ili se mjesec smije. No, to što maleno sunce i mjesec igraju lovice poviše Benyar loga ovaj sat za mene čini posebnim.

Možda je to samo do mene, ali siguran sam da će mnogi svoje čežnje za nebeskim visinama utažiti ovim satom. Možda nikada nećete vidjeti svemir, ali s Benyar Spacemanom na ruci barem se možete osjećati kao zvijezda.

Odgovori