Citizen je japanski proizvođač satova još od davne 1918. godine. Svojim stogodišnjim radom popeli su se na sam vrh te postali jedan od najkvalitetnijih i naprepoznatljivijih brendova u svijetu satova. Osim svojim dizajnom zadužili su svijet horologije i svojim mehanizmima. Dovoljno je reći da gotovo dvije trećine proizvođača satova koristi Citizenov mehanizam.

Prilikom dizajniranja satova za ovu limitiranu kolekciju, Donell Hutson inspiraciju je vukao iz svoje ljubavi prema svjetski poznatom SF serijalu. Hutson i njegov tim odabrali su pet ključnih likova koji su dobili priliku krasiti zapešća ljubitelja Star Wars franšize: Luke Skywalker, Han Solo, Darth Vader, Boba Fett i najpoznatija svemirska postaja Death Star.

U nastavku donosimo 5 ljepotana iz daleke galaksije na vaše ekrane.

Darth Vader

U jednom od intervjua Hutson je rekao kako mu je Darth Vader daleko najdraži lik iz serijala. Mračni Sith je zaštićen crnim oklopom, a jedina boja dolazi s njegovih prsa. Posebnost ovog sata je u tome što zasigurno nije ono što biste očekivali od sata posvećenom Darth Vaderu. Iako crna boja prevladava, zbog njezinih različitih nijansi dobivamo dinamičnost na brojčaniku. Primjetit ćete da se na brojčaniku nalazi modul s Vaderovih prsa, a ako pobliže pogledate vidjet ćete i uzorak u obliku heksagona te simbol Imperija. Na pozadini kućišta nalazi se portret Dartha Vadera što satu daje dodatnu čar.

U čast godini izlaska filma Ratovi zvijezda IV: Nova nada bit će dostupno samo 1977 primjeraka ovog sata.


citizen star wars darth vader

Luke Skywalker

Odmah na prvi pogled na ovome satu možemo vidjeti da je Luke Skywalker prezentiran kroz odabir boja. Crvena i žuta se nalaze na njegovoj pilotskoj kacigi, a sivu boju remena možemo naći na njegovom odijelu za letenje. Na brojčaniku se nalazi simbol Pobunjenika (Rebel Alliance) dok kazaljka sekundara ima oblik svjetlosnog mača (Lightsaber). Na poleđini kućišta nalazi se Lukeova pilotska kaciga, inspiracija za ovaj sat.

Hutson objašnjava kako je cilj bio prezentirati Lukea sa što je više moguće simbola koji ga najbolje opisuju, a da pri tome ne pretjera s time.


citizen star wars luke skywalker

Han Solo

I na ovome satu vidimo da kroz odabir boja Hutson odaje počast pojedinom liku. Ova upečatljiva plava boja odmah u sjećanje doziva hlače nezaboravnog lika kojega svi volimo – Han Solo. Nemoguće je ne primijetiti crvenu prugu koja ide preko brojčanika i prikazivača datuma.
Na remenu možete primijetiti kožne završetke koji podsjećaju na remen ovog legendarnog junaka.


citizen star wars han solo

Boba Fett

Boba Fett jedan je od najomiljenijih plaćenika u Star Wars franšizi. Siva i zelena boja koje dominiraju brojčanikom odgovaraju bojama s njegovog oklopa, kao i boje burgundca i senfa.
U centru brojčanika se nalazi uzorak kojeg možemo naći na oklopu Boba Fetta, kao i žute pruge koje se nalaze na njegovoj kacigi. Brojku 12 predstavlja specifični simbol koji se nalazi na oklopu, a na poleđini kućišta se nalazi kaciga ovog voljenog junaka.

Ovaj model je također dostupan u simboličnom broju primjeraka, 1980, što predstavlja godinu kada se Boba Fett prvi puta pojavio na filmskom ekranu u filmu Ratovi zvijezda V: Carstvo uzvraća udarac.


citizen star wars boba fett

Death Star

Pripremite se jer se jedna od najpoznatijih svemirskih postaja može nositi na ruci! Death Star (Zvijezda Smrti) na brojčaniku podsjeća na Mjesec, ali ne dajte se zavarati. Kontrastnim ne bojama postignut je efekt dramatičnosti, ali to je tek početak. Prava dramatičnost nastupa kada padne mrak. Iluminiscentni premaz preko svemirske postaje noću daje dojam kao da je prikazana u 3D-u. Kadar Death Stara prikazan na satu je ušao u anale filmske povijesti, a ovaj sat bi mogao ući u anale povijesti satova. Na poleđini kućišta se nalazi Death Star, kao i logo Star Wars franšize.

Sat je dostupan u 1977 primjeraka, kao i sat Dartha Vadera – to je godina izlaska Ratova zvijezda IV: Nova nada.


citizen star wars death star

Predstavili smo vam novu Citizenovu kolekciju koja je rezultat rada jednog od mnogobrojnih fanova. Neki će mu možda prigovoriti jednostavnost i nedojmljiv dizajn. Sviđa li se vama Hutsonovo rješenje i realizacija samih satova? Koji sat vam je zapeo za oko, a koji vam se najmanje sviđa? Javite nam u komentarima.

Odgovori