kako se prave satovi

Svi volimo satove. Volimo ih nosti, volimo se diviti skupocjenim primjercima. Vjerojatno vam je više puta kroz glavu prošlo pitanje: “Kako se prave satovi?”

Ispod lijepih brojčanika i kvalitetnih kućišta krije se fantastičan svijet. Sitni dijelovi rade zajedno kako bismo mi mogli samo baciti pogled na ruku i vidjeti koliko je sati.

Uputite se s nama na zabavno putovanje koje će nam otkriti kako se proizvode satovi.


Ukratko o razvoju satova

U 14. stoljeću su proizvedeni prvi mehanički satovi. To je bio nevjerojatan napredak. Nikada prije ljudi nisu mogli mjeriti vrijeme s tolikom preciznošću. Mehanički sat se sastoji od mnogo kotačića, zupčanika i polugica. Njih pokreću padajući utezi i njihalo (kasnije opruga na navijanje).

S vremenom su proizvođači satova postali opsjednuti preciznošću.

Razvoj industrije i tehnologije pomogao je i satovima.
Sitni dijelovi lakše su se proizvodili, materijali su postali kavalitetniji. Korištenje prvo prirodnih safira, a potom i umjetnih pridonijelo je zaštiti osjetljivih mehanizama.

Do kraja 19. stoljeća gospoda su pokazivala ugled malim džepnim satovima (promjer 5-7cm).

Mehanički ručni satovi postali su dostupni u Sjedinjenim Američkim Državama 60-ih godina prošlog stoljeća. No, još uvijek su imali veliku manu.
Mehanički dijelovi troše se, postaju neprecizni i pucaju.

Nakon drugog svjetskog rata poraslo je zanimanje za atomsku fiziku. To je dovelo do razvoja atomskih satova. Radioaktivni materijali zračili bi konstantnom frekvencijom i tako pokretali sat. Atomski satovi proizvode se i danas. Izrazito su precizni, ali ih je zamijenila nova skupina satova.

Razvoj satova pratio je razvoj tehnologije. Kada su 70-ih i 80-ih proizvedeni čipovi nova vrsta satova se rodila.
Proizvođači satova počeli su kombinirati kvarcne kristale i novu tehnologiju. Pošto nema mehaničkih dijelova koji se pomiču ovakvi satovi se mnogo rjeđe kvare.

Najprecizniji kvarcni satovi su oni koji vrijeme prikazuju na LED ili LCD ekranu. Iako sve vrste satova mogu postići iznimnu preciznost, ovakvi satovi sami su na tronu jer imaju mjesečnu pogrešku od samo 3 sekunde.

Sada znate kratku povijest mehanizama satova. Vrijeme je da saznate kako se prave satovi.


omega LCD muški sat

Proces proizvodnje satova

Posvetiti ćemo se procesu proizvodnje digitalnih satova s LED zaslonom. Njihova je preciznost nevjerojatna, a cijena niska. Možda nisu zapanjujući kao mehanički satovi s 1000 i više dijelova, ali zaslužuju poštovanje.

Jako zanimljiv video o tome kako se proizvode satovi, ali mehanički, možete pogledati ovdje.

Kvarc

Kvarcno srce sata je maleni komadić kvarca. Sintetski proizveden kvarc se reže dijamantnom pilom. To rade proizvođači kvarca. Oni koji proizvode satove kvarc već dobiju “gotov”. Sreća jer proizvodnja samog kvarca traje mjesecima.

Da bi radio što učinkovitije, komadić kvarca zatvara se u vakumiranu odajicu. Tako sam i odijeljen od svih on može služiti svojoj svrsi – pokazivanju vremena. Najčešće se kvarc postavlja u neku vrstu kapsule. Nju se žicama povezuje na strujnu pločicu.


kako se proizvode satovi, rastavljeni lcd sat

Mirkočip

Električni impuls koji baterija šalje kroz kvarc (a on vibrira) odlazi u mikročip.

Proizvodnja mikročipova jako je komplicirana pa se većina proizvođača satova ne zamara time. Naručuju gotove čipove od proizvođača. Komplicirani proces stvaranja mikročipa uključuje korištenje kemikalija i zračenja. Kada shvatite da oni zapravo postavljaju sićušni strujni krug na nešto veći komadić silikona teško je ne biti fascniran.

Frekfencija od nekih 100,000 titraja u sekundi se svede na 1, 60 ili neki drugi broj titraja (što manji broj to bolje).

Novi uzorak vibracija se šalje na drugi mikročip. On broji te vibracije (titraje).

Ako ima 60 titraja u sekundi čip će promijeniti znamenke na LED zaslonu svake sekunde.
Nakon 3600 (60×60) titraja čip će poslati obavijest ekranu da poveća broj minuta.
I naravno, nakon 216,000 (60x60x60) titraja promijeniti će se broj koji označava sate.

Tko bi rekao da na svojoj ruci nosite nešto što je zapravo toliko komplicirano. Većina nas satove smatra jednostavnim spravicama, a ispod brojčanika ili zaslona kriju se čuda.


kako se prave satovi

Sastavljanje (zadnji korak proizvodnje satova)

Da bi proces proizvodnje sata bio gotov sve te dijelove treba složiti u funkcionalnu cjelinu.

Kristali i mikročipovi se ugrađuju na strujnu pločicu. Ako ne znate što je to sjetite se tehničkog u 7.-8. osnovne. Sigurno ste lemili LED-ice na nju.
Osim čipova i kristala ostavlja se prostor za bateriju. Obično je mjesto za nju sa stražnje strane sata kako bi se olakšao pristup. Baterije se troše pa ih treba mijenjati. To kod nekih satova možete sami. Neki će vas pak natjerati na posjet uraru.

Spajanjem svega toga završava proces proizvodnje mehanizma. Prije toga mu se dodaju dva gumba. Jedno će se kada sat bude gotov koristiti za resetiranje skundi, minuta ili sati. Drugi gumb služi za odabrati što želimo vidjeti na ekranu. Značajke se mijenjanju ponovnim pritiskanjem tog gumba.

Na kraju, cijela strujna pločica završava zatvorena u kućište. Potom se dodaje remen. I to je to, LED kvarcni sat je gotov.


Odgovori