koji sat odabrati

Mnoge ljude muči kako uskladiti odjeću i sat. Znaju da neće nositi ronilački sat na elegantno odijelo ili pak elegantni sat na trenirku. Više ih zanima na koji način satom mogu upotpuniti svoju odjevnu kombinaciju. Možda i znate koji sat ide na koju odjevnu kombinaciju ili kojom prilikom se nosi, ali postoje neke smjernice koje će vam pomoći prilikom odabira sata koji odgovara vašem stilu.Prva stvar koju biste uvijek trebali imati na umu je poznata (i vrlo istinita) rečenica Manje je više. Ako vam nije cilj skretati pažnju na svoje zapešće, sat bi trebao biti poput produžetka vaše odjevne kombinacije. Cilj je naglasiti vašu odjeću, a ne odudarati od nje. Naravno, osnovna funkcija sata je praćenje vremena, ali da je riječ samo o vremenu zadovoljili bismo se i smartphoneom. Za pravog gospodina sat je mnogo više od puke naprave za mjerenje vremena. Nije riječ o vremenu, riječ je o pokazivanju svoga osobnog stila i svoje priče. To je u današnje vrijeme postalo pogotovo vrlo važno, biti vjeran sebi u moru kopija i umjetnih dijelova. Ono što su cipele za žene, moglo bi se reći da su to satovi za muškarce.

U nastavku ćemo se fokusirati na to kako što bolje iskoristiti satove kako biste naglasili sebe, a ne na njegovu cijenu. Bez obzira na nju, sat bi trebao uvijek biti u službi vas i vašeg stila.

Odredite koliko jako ste zainteresirani za satove

Za početak je vrlo bitno da znate koliko često želite nositi sat. Svaki dan ili želite sat za posebne prilike, primjerice za izlaske, svečanosti ili pak za sportske aktivnosti? Vaš interes za satove će imati veliki utjecaj na to kako ćete spariti odjeću i sat. Ako želite imati samo jedan sat, onda biste se trebali odlučiti za jedan dres kod koji želite upotpuniti i kupiti sat koji mu odgovara. To znači da nećete taj sat moći nositi svakodnevno i često.Ako pak želite sat nositi u svim prilikama, morate napraviti određenu bazu satova. To znači da biste trebali imati sat za svaku priliku koji će najbolje odgovarati vašem stilu. Pročitajte u nastavku kakav tip sata biste trebali imati te kada ga i kako upariti.

Jednostavan elegantan sat za posebne prilike

Bilo da je riječ o nehrđajućem čeliku, bijelom zlatu ili srebru, ovakav tip sata bi morao imati tanki kožni remen. Bilo bi idealno kada biste posjedovali dva remena, jedan crni i jedan smeđi, kako bi što lakše i bolje odgovorili na svoju modnu kombinaciju. Završetak (šavovi) na remenu neka bude jednostavan, kao i materijal samog remena.

Elegantni satovi su uglavnom manjih kućišta okruglog ili pravokutnog kućišta. Brojčanici su najčešće jednostavni, bijele, bež, sive ili crne boje.


NOMOS jednostavan elegantan sat

Sportski sat

Kada govorimo o sportskim satovima, najbolje je posegnuti za onima koji imaju brojčanike u osnovnim bojama (crna ili plava), nikako u živim (žuta, crvena, narančasta). Idealno bi bilo kada bi sportski sat imao remen/narukvicu ili tamnu traku. Također, od sportskog sata se očekuje da bude vodootporan, a bilo bi dobro da na sebi ima i nekakvu dodatnu karakteristiku (kronograf, termometar).


Break sportski sat

Džepni sat

Mnogi muškarci misle da je džepni sat suviše tradicionalan ili starinski za njihov ukus. Čak i ako mislite tako, bilo bi nam drago kada biste mu dali drugu priliku. Možda uvidite kakav snažan dojam džepni satovi ostavljaju na okolinu. U zadnje vrijeme džepni sat, kao i lanac na kojemu se nalazi, odgovara ljubiteljima klasike. Džepni sat za kojega se odlučite bi trebao biti jednostavnog dizajna, ali to ne znači i da mora. Nošenjem ovakvog sata već iz prvog dojma se može zaključiti da ili volite klasiku ili se odupirete normama i u svijetu ručnih, vi posežete za džepnim satom.


džepni sat

Sat po vašoj mjeri

Nemojte odmah puhati, ne govorimo o satu po narudžbi koji je napravljen samo za vas. Govorimo o satu koji najbolje odgovara vama, vašoj osobnosti i vašem stilu. Može biti riječ o sportskom, elegantnom ili ronilačkom satu, granica nema. Ovaj sat nećete nositi bas na svaku kombinaciju, ali ćete mu davati prednost pred drugim satovima kada god je to moguće.

Kada nositi koji sat?

Sat za posebne prilike ćete nositi ako ste bijeli ovratnik, na poslovnim sastancima, na vjenčanjima i drugim svečanostima. Također ga možete nositi na zabave, kada idete na večeru, u kazalište ili pak kino. Nemojte ga nikako nositi u prilikama u kojima ga možete smočiti, ovakvi satovi nisu vodootporni niti napravljeni da izdrže vodu.Sportski sat bez straha možete nositi na roštilju kod prijatelja, kada idete na piknik ili izlet. Naravno, nosit ćete ga kada se bavite sportom ili ako ste u ulozi promatrača. Možete ga nositi na poslovnom sastanku, kada idete na piće s prijateljima ili na večeru s partnericom.

Koliko satova imate u svojoj kolekciji? Imate li poseban sat kojeg volite nositi? Odgovore pišite u komentarima.

Odgovori