Ako ste tek odnedavno ušli u svijet satova, onda ste vjerojatno brzo zaključili kako postoji jako puno zbunjujućih pojmova vezanih uz satove.
Neke riječi zvuče potpuno različito, a odnose se na iste pojmove dok druge riječi zvuče slično, a predstavljaju totalno različite pojmove.

Najbolji primjer za drugi slučaj bili bi pojmovi kronograf i kronometar. Događa se da ljudi miješaju ta dva pojma. Drugi misle da su kronometar i kronograf ista stvar. 

Kako bismo vam pomogli razjasniti te pojmove, objasniti ćemo svaki pojedinačno. Skupa s nekoliko primjera.
To će pomoći da dobijete jasnu sliku o korisnom komadu nakita koji vam krasi zapešće.

Budete li imali pitanja, nemojte se sramiti pitati u komentarima. 

Kronograf


Omega sat s kronografom

Prije nego zaronimo u dubine ovog problema treba razjasniti jednu stvar. 

Kronograf NIJE vrsta sata ili sam sat.
Kronograf JE dodatna funkcija sata. 

Neki proizvođači satova kronograf opisuju kao dodatnu komplikaciju sata. Gdje god vidite pojam komplikacija vezan uz neki sat čitajte to kao dodatna funkcija. Zvuči manje zastrašujuće. 

Kronograf je dodatna funkcija sata koja omogućava mjerenje proteklog vremena u određenoj jedinici vremena. 

Ako vas je ova definicija vratila u osnovnu školu, na sat fizike ne očajavajte.
Obećajem da ću vam jednom riječju objasniti što je to kronograf.
Da, samo jedna riječ, a svi smo je čuli bezbroj puta. 

Štoperica.

Kod kronografa, barem jedna kazaljka se može pokrenuti, zaustaviti i resetirati u početni položaj kako bi se njome mjerio neki vremenski period. Kronografom možete mjeriti desetinke sekundi, s nekima čak i stotinke. 

Izgled satova s kronografom varira. U većini slučajeva takvi satovi imaju dva pomoćna brojčanika (kronografa). Jedan za minute, drugi za sekunde.


Omega speedmaster professional

Klasični primjer sata s kronografom o kojem smo već pisali je Omega Speedmaster Professional.
Postoji velik broj varijacija ovog modela, no većina ih ima klasično raspoređene kronografe. Nalaze se na pozicijama 3, 6 i 9.

Brojač od 30 minuta smješten je na poziciji broja 3. 
Brojač od 12 sati nalazi se na broju 6.
Brojač kojim se mjere sekunde nalazi se u ravnini broja 3. 

Gumbi na kućištu (smješteni poviše i ispod krune sata) su tu kako bismo mogli kontrolirati kronografe. Gornji gumb pokreće mehanizam kronografa. Donji gumb resetira kronografe.

To je jednostavan kronograf.

Postoje razne varijacije koje su puno kompleksnije.
To je recimo mono-pusher.
Iz samog imena je jasno da ta vrsta kronografa koristi jedan gumb za pokretanje, zaustavljanje i resetiranje kronografa.

Fascinantna vrsta kronografa je Rattrapante. 
Koristi se za mjeriti trajanje dvaju događaja koji su započeli u isto vrijeme, ali imaju različito trajanje. To je moguće zbog korištenja dvaju kazaljki kronografa.

Postoje i kronografi s funkcijom fly-backOna omogućava resetiranje kronografa jednim pritiskom i automatsko pokretanje nakon resetiranja. 

Kronometar


police kronograf ručni sat


Kronometar s druge strane nije nikakav komplicirani dodatak osnovnim funkcijama ručnog sata.

Kronometar je pojam koji se koristi za opisivanje sata visoke preciznosti sa zaslonom koji prikazuje tok sekunda.
Točnost takvih satova je kontrolirana kroz razdoblje od nekoliko dana, u različitim položajima i na različitim temperaturama od strane neutralnog tijela.

Definicija može zvučati zbunjujuće na prvi pogled, ali teško je bolje opisati proces koji možda nije toliko intuitivan nekome tko tek ulazi u magični svijet satova. Samo mehanizmi koji su  zadovoljili kriterije preciznosti  ISO 3159 ili neki sličan kriteriji dobivaju certifikat kronometra.

U Švicarskoj, institucija koja izdaje certifikate se zove Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres poznatija pod nazivom COSC. Takva institucija za posao ima izdavanje certifikata samo onim modelima satova čiji otvoreni mehanizam dokaže visoki stupanj preciznosti i konzistencije u periodu od preko petnaest dana.

Dakle, takvo se testiranje provodi na satu čije kućište još nije zatvoreno.

Takva vrsta testiranja obavlja se u posebno opremljenim odjeljenjima u vlasništvu COSC-a. Svaki sat testira se u 5 različitih pozicija na različitim temperaturama.

Neki proizvođači napravili su i korak dalje u testiranju preciznosti svojih satova. Učinili su to tako što su razvili svoje testove. Najpoznatiji među njima je Rolex koji je razvio svoj Superlative Chronometer certifikat. Rolexov mehanizam sa ovim nazivom testiran je prvo od strane COSC-a, a potom od strane Rolex-a.
Nakon oba testa mehanizam se zatvara koristeći posebnu tehnologiju.


kronometar Rolex

Ne bi vas trebala iznenaditi ni činjenica da je Rolexov model Cosmograph Daytona nedvojbeno jedan od najpoznatijih i najtraženijih mehaničkih kronografa na svijetu, ujedno vlasnik kronometar certifikata.

Što sada kada znate razliku? 

Bilo kako bilo, nadam se da su vam ta dva pojma sada jasnija, i da od sada možete bez srama uskočiti u razgovor o satovima. Više se nitko neće moći praviti pametan dajući krive definicije kronografa i kronometra.

Želite li satove s kronometrima zavirite u Moj Nakit ponudu. U ponudi ima i kronografa (dobar je osjećaj znati što to stvarno znači, zar ne?) pa smo sigurni da ćete pronaći sat za sebe. Svi satovi dolaze s jednogodišnjom garancijom koja vam zbog njihove kvalitete neće trebati. 

Ne prodajemo Rolexe i Omege, ali svatko tko ne pati od posjedovanja satova vrijednih kao automobil, će biti zadovoljan satovima iz naše ponude. 
Zašto biste posjedovali jedan skupocjeni sat kada možete imati nekoliko jeftinijih kvalitetnih satova.

Opremite se za sve prigode i poklanjajte najbolje poklone uz Moj Nakit. 

Sažetak
Koja je razlika između kronografa i kronometra?
Naslov članka
Koja je razlika između kronografa i kronometra?
Opis
U ovom članku objašnjavamo značenje kronografa i kronometra te razliku između ta dva pojma. Sat istovremeno može biti kronometar i imati kronografe. Pročitajte i saznajte kakvi to testovi čine sat kronometrom.
Autor
Ime izdavača
Moj nakit