Koja je razlika između kronografa i kronometra?

kronograf ili kronometar moj nakit

Ako ste tek odnedavno ušli u svijet mehaničkih satova, onda ste vjerojatno brzo zaključili kako postoji jako puno zbunjujućih pojmova vezano uz mehaničke satove, a i za satove općenito. Neke riječi zvuče potpuno različito, a odnose se na iste pojmove dok druge riječi zvuče slično, a predstavljaju totalno različite pojmove.

Najbolji primjer za drugi slučaj bili bi pojmovi kronograf i kronometar. Događa se da ljudi miješaju ta dva pojma ili misle da su oni ista stvar, što je potpuno netočno. Kako bismo vam pomogli razjasniti te pojmove, objasniti ćemo svaki pojedinačno zajedno sa nekoliko primjera, kako biste dobili jasniju sliku na kraju ovog članka. Nadamo se da ćemo uspjeti u namjeri, a naše čitatelje molimo da nam ostave svoj komentar da li smo ispunili naš zadatak. Pa krenimo.

Kronograf

omega kronograf

Prva i osnovna stvar koju moramo razumjeti, prije nego dublje uronimo u problematiku, jeste da kronograf nije nekakva vrsta sata ili sam sat. Kronograf je dodatna funkcionalnost (često opisana kao dodatna komplikacija od strane nekih proizvođača satova) koja omogućava dodatne funkcije osim osnovnog mjerenja sati, minuta i sekunda. U tom kontekstu, definicija kaže: “Kronograf je odvojena funkcija koja mjeri proteklo vrijeme u određenom vremenskom periodu. Vjerojatno vam je svima poznat naziv štoperica? Pa da, u biti se o tome radi.

Kod kronografa, barem jedna kazaljka se može pokrenuti, zaustaviti i resetirati u početni položaj na zahtjev da se njome mjeri neki period vremena, bilo to desetinka ili čak stotinka jedne sekunde. Iako izgled samih satova koji imaju kronografe varira, u najvećem broju slučajeva radi se o barem dva pomoćna brojača (kronografa) za minute i sekunde (30 minuta i 12 sati), koji broje broj okretaja centralnog, glavnog kronografa koji mjeri sekunde.

omega speedmaster professional

Klasični primjer kronografa sata o kojem smo već prije pisali je Omega Speedmaster Professional. Postoji velik broj varijacija ovog modela no naravno većina ih ima klasično raspoređene kronografe na pozicijama 3, 6 i 9 sati. 30-minutni brojač smješten je na 3 sata, 12-satni na 6, dok je pozicija kronografa koji mjeri sekunde na 9 sati. Postoje i botuni sa svake strane krune. Botun sa gornje strane krune služi za pokretanje mehanizma kronografa, dok donji služi za resetiranje, odnosno vraćanje u prvobitne postavke.

To je jednostavan kronograf. Postoje razne varijacije koje su puno kompleksnije kao što su mono-pusher koji kao što samo ime govori, koristi jedan botun za sve tri funkcije pokretanja, zaustavljanja i resetiranja kronografa. Postoji vrsta kronografa koja se na engleskom jeziku naziva Rattrapante. Njegova funkcija je da mjeri dva različita događaja koja su započela istovremeno, ali njihovo trajanje je različito. To je omogućeno korištenjem dviju kazaljki kronografa. Također postoji i fly-back funkcija koja jednim pritiskom omogućava instantno resetiranje na nulu, pri čemu se automatski pokreće odmah nakon reseta.

Kronometar

kronometar

Kronometar s druge strane nije nikakav komplicirani dodatak osnovnim funkcijama ručnog sata, iako se tako mnogima čini. Kronometar je pojam koji se koristi za opisivanje sata visoke preciznosti sa zaslonom koji prikazuje tok sekunda, čija je točnost kretanja kontrolirana kroz razdoblje od nekoliko dana, u različitim položajima i na različitim temperaturama od strane neutralnog tijela. Definicija može zvučati zbunjujuće na prvi pogled, ali teško je bolje opisati proces koji možda nije toliko intuitivan nekome tko tek ulazi u magični svijet satova. Samo mehanizmi koji su  zadovoljili kriterije preciznosti  ISO 3159 ili neki sličan kriteriji dobivaju certifikat kronometra.

U Švicarskoj, institucija koja izdaje certifikate se zove Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres poznatija pod nazivom COSC. Takva institucija za posao ima izdavanje certifikata samo onim modelima satova čiji otvoreni mehanizam dokaže visoki stupanj preciznosti i konzistencije u periodu od preko petnaest dana. Dakle, takvo se testiranje provodi na satu čije kućište još nije zatvoreno. Takva vrsta testiranja obavlja se u posebno opremljenim odjeljenjima u vlasništvu COSC-a. Svaki sat testira se u 5 različitih pozicija na različitim temperaturama

Neki proizvođači napravili su i korak dalje u testiranju preciznosti svojih satova i razvili svoje testove. Najpoznatiji među njima je Rolex koji je razvio svoj Superlative Chronometer certifikat. Rolexov mehanizam sa ovim nazivom testiran je prvo od strane COSC-a, a potom od strane Rolex-a, nakon čega je mehanizam zatvoren koristeći posebnu tehnologiju.

rolex kronometar

Ne bi vas trebala iznenaditi ni činjenica da je Rolexov model Cosmograph Daytona nedvojbeno jedan od najpoznatijih i najtraženijih mehaničkih kronografa na svijetu, ujedno vlasnik kronometar certifikata.

Bilo kako bilo, nadam se da su vam ta dva pojma sada jasnija, i da od sada možete bez srama uskočiti u razgovor o satovima, ponosno znajući razliku između krongorafa i kronometra.

Sažetak
Koja je razlika između kronografa i kronometra?
Naslov članka
Koja je razlika između kronografa i kronometra?
Opis
U ovom članku objašnjavamo značenje kronografa i kronometra te razliku između ta dva pojma. Sat istovremeno može biti kronometar i imati kronografe. Pročitajte i saznajte kakvi to testovi čine sat kronometrom.
Autor
Ime izdavača
Moj nakit

Odgovori