Mehanički sat – stil života – kako ga odabrati?

Ne postoji jedan univerzalan odgovor na to pitanje. Niz čimbenika utječe na odabir za kupnju, isto tako još važnije od svih ponuđenih odgovora jest postaviti pravo pitanje. Mehanički sat koji želite možete nabaviti prema karakteristikama kojih ima nebrojeno. To su materijali, boje, zemlja porijekla, različiti stilovi, u svakom slučaju cijena i mnoge druge karakteristike koje utječu na vaš odabir.
Ponajprije potrebno je suziti broj karakteristika koje odlučuju o tome koji ćete sat nabaviti. Tako su razna istraživanja želja potrošača pokazala kako se upravo tri elementa najviše uzimaju u obzir pri odluci o kupnji.

Stil: Najznačajniji moment kod svakog kupca je stil koji želite nositi, a sama kategorija stila nosi nekoliko izuzetno važnih pitanja. Možete se na početku zapitati želite li kožni remen ili vam se u trenutku više sviđa metalni u obliku dobro poznate “metalne narukvice”. Ako ste efikasno riješili odgovor na ovo pitanje i odlučili, puno lakše možete dalje. Ipak, prije nego ste krenuli dalje u odabir ostat će vam još nekoliko dvojbi za koje bi vrlo važno bilo da ih otklonite. To su pitanja želite li zlatnu, pozlaćenu, srebrenu narukvicu ili u slučaju kože, želite li crnu ili smeđu kožu, deblju, tanju, tvrđu ili mekšu. Zaista je stvar vašeg izbora i trenutka inspiracije za kupnju i izgled. I potpuno je vaša osobna stvar.

Zaslon sata: U kategorizaciji odabira ovo je pitanje broj dva. Na zaslonu može stajati niz detalja. Vaše je da kao prvo pitanje odgovorite želite li jednostavniji, možda minimalistički oblik sa kazaljkama i datumom ili više u određenom trenutku preferirate sat s nizom brojčanika koji mogu mjeriti primjerice vremenske zone, mjesečeve faze ili kronografe. Tu se ponovno povlači pitanje osobnosti. Ako vam nije potreban mjerač dubine nemojte kupiti sat koji ga posjeduje samo zato što želite više elemenata. Kupite sat koji će biti privlačan vama i ljudima iz vaše blizine. Ako želite nešto novo, izaberite sat koji vam nudi nešto korisno i zanimljivo.

Cijena:  Sve što želite morate ukalkulirati u cijenu. Izbor je vaš. Želite li pravo zlato, pravo srebro, kvalitetniju kožu? Svaka od karakteristika ima svoju cijenu. Za iznos koji ste spremni izdvojiti možete dobiti točno određen proizvod. Naravno, o cijeni ili iznosu kojeg želite izdvojiti ovisi i određena marka i model mehaničkog sata kojeg ćete nositi. Nemojte se tako iznenaditi previsokim ili preniskim cijenama. Opet sve ovisi o elementima i materijalima od kojih je sačinjen. Nekada satovima cijenu može podizati materijal, a spuštati zanemarena preciznost mehanizma. Isto tako, može biti obratno. Najbolje bi bilo pronaći optimalnu kvalitetu mehanizma, dizajna i materijala i onda za to izdvojiti novac. Jer sve je jednako bitno. Nositi dobar sat, a ne opterećivati se izdvajanjem ogromnih količina novca.