patek brojčanik detalji

Ime Patek Philippe slovi kao jedan od najjačih i najmoćnijih imena u svijetu satova. Često ga povezujemo uz otmjenost, visoke aukcijske cijene i legitimnost. 

Patek je neovisna firma čije tajne i planove čuvaju kao zmija noge i najčešće njihovi satovi direktno iz tvornice dolaze bogatim vlasnicima na ruke.

Zanimljivost vezana uz ovo veliko ime je ta da se njihovi satovi nikada ne nalaze u izlozima. Kada je riječ o cijenama koje satovi postižu na aukcijama, Patek Philippe je broj jedan bez premca. Svaki njihov sat postiže astronomske cijene i to je postalo gotovo pa pravilo

Većina Patekovih skupih satova je napravljena početkom 20.stoljeća kada su još bili otvoreni za eksperimentiranje što se tiče izgleda. Satovi iz ovog stoljeća su ti koji postižu vrtoglave cijene na aukcijama. 

U nastavku vam donosimo listu 18 najrjeđih i najskupljih Patek Phillipe satova koje si vjerojatno nećemo ni vi ni mi moći priuštiti ni da živimo još deset života. 

18. SKY MOON TOURBILLON 6002G – 1 500 000$

Sky Moon Tourbillon je jedan od Patekovih najprepoznatljivijih modela satova. Početkom 2013.godine su napravili njegovog nasljednika poznatog pod nazivom Sky Moon Tourbillon 6002G.

Krase ga vrlo detaljne (ako ne i pretjerane) gravure na kućištu napravljenom od 18-karatnog bijelog zlata. Pojavom 6002G modela izgled svojih satova su podigli na novu razinu te su postavili nove standarde i za sebe i za druge. 

Osim besprijekorne estetike, mehanizam u ovom satu predstavlja vrhunac Patekovih ručnih satova. Prednja strana sata prikazuje vrijeme i neprekidan kalendar (uključujući i prijestupne godine), a stražnja strana je posvećena “nezemaljskim” stvarima. 

Tamo se nalazi prikaz zvijezda sjevernog neba, siderički ili zvjezdani dan (period rotacije planeta u odnosu na udaljene zvijezde), meridijanski prijelaz Siriusa i Mjeseca te progresije i faze Mjesečevih mijena.

Ovaj sat se sastoji od 69 dijelova i teži svega 0,3 grama. Sadrži tourbillon mehanizam koji služi otklanjanju utjecaja gravitacije i to je jedan od rijetkih satova s ovim mehanizmom koji je podvrgnut rigoroznim kronometrijskim ispitivanjima.

Postoje samo dva ovakva Patek sata i cijena koju biste morali izdvojiti za ovo ugravirano astronomsko čudo je oko 1 500 000 $


patek s dvostrukim brojčanikom koji prikazuje zvjezdano nebo

17. REFERENCE 1563 SPLIT-SECOND CHRONOGRAPH IN 18K GOLD – 1 572 789$

Reference 1563  je proizveden 1947., a prodan 1950. godine. Posebnost ovog sata leži u činjenici da na svijetu postoje samo tri. 

Ovaj model je jedinstven po svojim luminiscentnim Breguet brojkama i sabljolikim luminiscentnim kazaljkama.

Još jedna karakteristika koja krasi ovaj sat je i kronograf koji mjeri djelić sekunde (rattrapante). Ova karakteristika se smatra jednom od najtežih za proizvesti i staviti u sat.


jedan od najskupljih satova na svijetu

16. AVIATOR PROTOTYPE WRISTWATCH – 1 710 690$

Najrjeđi i najskuplji satovi na svijetu najčešće pripadaju upravo Philippe Pateku i svakoga od njih krasi jedinstven dizajn ili karakteristika koja ih odvaja od svih drugih satova.

Ovaj sat je baš poseban. Napravljen je davne 1936.godine, a njegov mehanizam je napravljen čak 1912. Što je još fascinantnije, smatra se kako je Patek proizveo samo dva ovakva sata. 

Kada je ovaj sat napravljen, opisan je kao “hour-angle dial” što u prijevodu znači da se mala kazaljka pomicala jednom u 24 sata pokazujući na stupnjeve (360°) na luku koji je opisan oko središta brojčanika. Velika kazaljka se okreće svaka 4 sata i očitava se na skali od 60 stupnjeva. Kazaljke sekundare se pomiču svake 4 minute i pokazuju kutne minute.

Na fotografiji možete iščitati da sat pokazuje 332 8,5’. Kada to prevedemo na mjerne jedinice za vrijeme dobivamo 22 sata, 8 minuta i 30 sekundi – vrijeme koje se prikazuje na svim satovima u knjigama i katalozima.

Ovaj sat odlikuje brojčanik promjera nevjerojatnih 56mm i bio je namijenjen pilotima koji bi ga nosili van svog radnog vremena. 2009.godine je prodan za nevjerojatnih 1 710 690 $.


Patek - jednostavno, a kvalitetno u kombinaciji s tradicijom daje jako jako visoke cijene

15. EXTRA LARGE SINGLE BUTTON CHRONOGRAPH – 2 240 000 $ 

Ponekad stvari ne moraju biti komplicirane kako bi bile poželjne. Satovi s velikim brojčanicima u današnje vrijeme su apsolutni hit što povećava potražnju za starim satovima velikih brojčanika. U svijetu aukcija velika potražnja znači licitiranje bez ograničenja.

Vrhunski primjer takvog sata je i ovaj sat iz 1932.: kućište od 18-karatnog zlata s brojčanikom promjera 46 mm. U to vrijeme je ovo bio velik i robusan sat koji do danas predstavlja rijetke iznimke u izradi Patekovih satova. Njihovi standardni satovi su puno manji i konzervativniji.

Ovaj sat je napravljen po posebnoj narudžbi za grofa Carla Felicea Trossija, predsjednika Scuderia Ferrari. Ne samo da je ovaj sat rijedak, već njegov prvi vlasnik dodaje na vrijednosti samoga sata. Rijetko postoje fotografije koje prikazuju sat iz prošlih vremena, a još rjeđe one koje prikazuju prvog (i to poznatog) vlasnika koji ga nosi. 

Na fotografiji možete vidjeti Carla Trossija kako nosi ovaj zaista poseban sat. 2008.godine on je prodan na aukciji za 2 240 000$ što je dokaz velikog interesa kada je riječ o starim i velikim satovima iz prošlosti. 


sat napravljen po narudžbi za predsjednika ferraria

14. REFERENCE 1591 PERPETUAL CALENDAR – 2 240 714$

Posebna kombinacija izuzetne i definirane estetike i izuzetno kompleksna unutrašnjost sata čine ovaj model među najpoželjnijima u Patek svijetu. Postoje samo dva ovakva sata – jedan ima kućište od nehrđajućeg čelika (to je jedini Patekov sat čije je kućište napravljeno od tog materijala), a drugi od 18-karatnog zlata. 

Na fotografiji možete vidjeti model s kućištem od nehrđajućeg čelika, i iako je napravljen 1944., u vrijeme rata i od materijala netipičnog za Patek, ovaj sat svejedno ima mnogo za ponuditi. 

Za ovaj sat se nije znalo sve do 1996.godine kada se prvi puta pojavio na aukciji. Na istoj toj aukciji je srušen svjetski rekord – najveća ponuđena i plaćena svota novca za sat od nehrđajućeg čelika.

Reference 1591 Perpetual Calendar sat je bio u vlasništvu maharadže u Indiji koji ga je volio ponekad nositi dok bi igrao polo. Na poklon ga daje svom organizatoru vjenčanja koji ga potom stavlja na dražbu i za njega dobiva nevjerojatnih 2 240 714$. 

Primjerak ove ljepote je izložen u Muzeju Patek Philipp i jednako želim vidjeti taj sat i biti organizator vjenčanja u Indiji…


gdje kupiti patek satove?

13. PRVI IKADA GRAND COMPILATION DŽEPNI SAT PATEK PHILIPPE – 2 251 750$

Na 13.mjestu se našao još jedan prekrasan i jedinstven Patek sat, ali ovo nije “samo” prekrasan i jedinstven sat. Ovo je prvi ikada napravljen i zabilježen sat iz Grand Compilation kolekcije. Napravljen je davne 1898., a prodan 1900.godine jednom od najpoznatijih biznismena 20.stoljeća u Americi – Stephenu Palmeru.

Ovaj sat se smatra jednim od najvažnijih koje je Patek ikada napravio. Sadrži neprekidni kalendar, kronograf rattrapante, prikaz Sunčevog kretanja i Mjesečevih mijena te je “obučen” u rozo 18-karatno zlato. Također, njegova važnost leži u činjenici što je je bio sačuvan u originalnoj kutiji nešto više od stoljeća.

Osim što je prvi ikada iz kolekcije Grand Compilation Patek satova, jedan je od najbolje očuvanih satova uopće. 

2013. godine je prodan za 2 251 750$ i moramo primjetiti da je, s obzirom na ovu listu rijetkih i skupih Patekovih satova, netko prošao puno, puno jeftinije nego što je mogao.


Philippe Patek ručni sat koji si ne možete priuštiti

12. THE MAGPIE’S TREASURE NEST CLOCK – 2 323 913$

Kada govorimo o ovome satu, njegova važnost ne leži u kompleksnosti njegove unutrašnjosti niti quartz mehanizmu već u njegovoj rijetkosti i detaljnom ukrašavanju materijala.

Napravljen 1992.godine, u središtu ovog ukrasnog sata je svraka u čijem se kljunu nalazi 104,75-karatni, ovalni tanzanit koji izgleda kao da će upravo biti smješten u svoje zlatno gnijezdo. Stablo, napravljeno od kalcita, oniksa i ahata, se nalazi na popriličnom komadu kamenog kristala koji je ukrašen žutim, bijelim, plavim i rozim cvijećem napravljenim od ahata te lišćem od zelenog ahata. Sve je dodatno ukrašeno dijamantima, rubinima i ametistom.

Pomislili biste da je to sve što se tiče ukrasa svrakinog gnijezda, ali biste se i prevarili.  Njezino gnijezdo sadrži blaga napravljena od dijamanta – škare, dalekozor, naprstak, prsten od rubina i emajlom presvučena ziherica. 

Ovaj ručni rad sadrži 24,95 karata dijamanata i 13,17 karata rubina. Na aukciji je imao početnu cijenu od 640 00$ što je vrlo brzo, lako i očekivano nadmašeno. Konačna cijena ovog pravog umjetničkog djela je 2 323 913$


možda i najlijepši sat na svijetu

11. REFERENCE 3448 AUTOMATIC PERPETUAL CALENDAR IN PINK GOLD – 2 338 219$

Kada je napravljen 1962.godine, Patek Philippe Reference 3448 je bio prvi sat s automatskim neprekinutim kalendarom na ručnom satu ikada napravljen. 

U razdoblju od 1962. do 1981. godine Patek je proizveo 586 Reference 3448 satova. 

Ovaj primjerak o kojemu govorimo je kupljen 1968.godine i vlasnik ga je odmah pohranio u sef, u originalnoj kutiji sa svim specifikacijama. 1997. godine prvi vlasnik ga stavlja na aukciju u perfektnom stanju. Povjesničari, arhivisti i kolekcionari su smatrali kako su se satovi iz ove serije radili samo u zlatu. Ovaj primjerak je prvi i jedini poznati iz 3448 serije koji je napravljen od rozog zlata.

Odmah su se uzburkale kolekcionarske vode te je početna cijena od 500 000$ vrlo brzo nadmašena. Zadnja licitacija je iznosila velikih 2 338 219$ koji su završili u džepu vidovitog vlasnika koji ga je čuvao više od 40 godina.


sat koji je godinama bio u sefu i onda potresao cijelu industriju kada je prodan na aukciji

10. REFERENCE 2523 WORLD TIME – 2 990 154$

Reference 2523 World Time sat je još jedan u nizu važnih i posebnih Patek satova. Proizveden je 1955. i svojom pojavom tada nije izazvao ništa osim čuđenja. 1950-ih međukontinentalna putovanja nisu bila toliko moguća i popularna kao što su danas. 

Zbog toga je ovaj sat doživio mlaku reakciju publike koja je cijenila neke druge karakteristike na satu.

Genijalni disk koji prikazuje svjetsko vrijeme prvi je kreirao Louis Cottier 1931. Kasnije su njegov izum implementirali Patek, Vacheron Constantin, Rolex i mnogi drugi.

Kako su se mijenjala vremena, tako se i mijenjao interes i važnost ovog sata. Danas su satovi iz ove kolekcije među vrijednijima na svijetu.

Na fotografiji vidite Patekov sat koji na brojčaniku ima ručno oslikanu Sjevernu Ameriku i 2012.godine je prodan za 2 990 154$.


Patek REFERENCE 2523 WORLD TIME

9. UNIQUE MINUTE REPEATER – 2 994 500$

Samo jedan pogled na ovaj sat i vjerojatno mislite kako nije ništa posebno, s obzirom na do sada viđene satove. Njegova posebnost leži u tome što je napravljen za Henryja Gravesa Jr. (poznatog američkog bankara) i to je prvi ručni sat za kojega je Graves platio Pateku da ga izradi. Kasnijih godina samo je proširio svoju kolekciju Patek satova napravljenih samo za njega.

Ovaj sat se može pohvaliti savršenim mehaničkim mehanizmom koji je napravljen još davne 1895., a ukomponiran je u njega tek 1927. Kao što smo već rekli, ovo je prvi sat koji je napravljen za Gravesa i prvi takav čije je kućište obučeno u žuto zlato.

Ovakav mehanizam koji pokreće ovaj Patekov sat smatra se jednim od najtežih i najkompliciranijih za napraviti. Broj takvih proizvedenih satova je minimalan zbog složenosti izrade i samog sastavljanja.

S obzirom na to da je ovo među prvim mehaničkim Patekovim satovima ikad napravljenim i da je bio u vlasništvu jednog od prvih kolekcionara Patek satova, ne čudi da je 2012. prodan za gotovo 3 000 000$.


patek i zlato čini vrijednijim što se vidi na primjeru ovog sata

8. UNIQUE CUSHION-SHAPED SINGLE BUTTON CHRONOGRAPH IN 18K WHITE GOLD – 3 637 408$

Ovaj jedinstveni sat napravljen je 1928., a prodan 1931.godine. Možda vam ovo razdoblje od 3 godine zvuči poznato? To je zato jer je 1929. Velika depresija pogodila američko tržište. 

Velika depresija svoj je trag ostavila u industriji satova, ali Patek je imao imućnu i konstantnu klijentelu. Oni su pomogli Pateku da ne osjeti krizu na svojoj koži.

Posebna važnost koju nosi ovaj sat se krije u činjenici da je ovo jedini sat od bijelog zlata kojeg je Patek proizveo, a kronograf se kontrolira krunom sata.

Kolekcionarima je ovaj sat posebno zanimljiv zbog svog jedinstvenog oblika kućišta – pravokutnik s zaobljenim rubovima. Ta karakteristika ga čini bezvremenskim modelom.

Kopljolike kazaljke su napravljene od zlata, a brojčanik krase Breguet brojke.

Na aukciji je ova bezvremenski klasik 2010.godine postigao cijenu od nevjerojatnih 3 637 408$.


patek kronograf kojim se upravlja preko krune

7. REFERENCE 2499/100P “ERIC CLAPTON” IN PLATINUM – 3 637 844$

Proizvodnju ovog sata Patek je započeo 1951.godine. Proizvodio ih je 10-ak godišnje, preko 35 godina.

Kolekcionarima ovaj sat ima posebnu vrijednost zbog perfektnih proporcija kućišta i brojčanika. Osim same estetike, poseban je i zbog tri karakteristike koje krase jedan od najprepoznatljivijih Patekovih satova – neprekidan kalendar, Mjesečeve faze i kronograf.

Postoji samo 349 satova iz 2499 Reference serije, a većina je napravljena od žutog zlata. Njih 10 je napravljeno od rozog zlata,  a samo 2 od platine. 

Ta dva platinasta sata su prvotno bili napravljeni kako bi ostali u vlasništvu Pateka. Jedan od njih je ipak prešao iz Patekovog vlasništva u vlasništvo Erica Claptona. “Primopredaja” se dogodila na poznatoj aukciji The Art of Patek Philippe 1989.godina kada je završila u vlasništvu rock legende.

To je jedini sat iz ove serije koji je završio u privatnom vlasništvu i kao takav je dospio na aukciju 2012. i prodan je za pozamašnih 3 637 844$.


Eric Clapton je izdvoijo veliku sumu novca za ovaj Patek. Prodan je na aukciji 2013. za još veću sumu novca.

6. REFERENCE 5004T TITANIUM – 3 992 858$

Patek je prije nekoliko godina prestao s proizvodnjom Reference 5004 satova, ali 2013. su odlučili napraviti posljednju i potpuno jedinstvenu verziju ovog sata.

Kućište je napravljeno od visoko poliranog titanija, materijala koji Patek rijetko koristi. Dizajn je poseban i po činjenici da je brojčanik napravljen od čistog zlata, a remen krase rombovi koji su ručno izrezbareni.

Funkcije koje ima ovaj sat su rattrapante kronograf, neprekinuti kalendar te Mjesečeve faze.

Kada je stavljen na aukciju, procijenjena vrijednost mu se kretala između 300 000 i 500 000$. Konačna cijena je došla do gotovo 4 000 000$.


patek pazi na detalje pa je tako remen ovog sata ručno graviran u romboidnom uzorku

5. REFERENCE 2458 OBSERVATORY CHRONOMETER – 3 992 858$

Reference 2458 sat ima jedinstveni kronografsku certifikaciju koju je izdao COSC

Ali postoje satovi koje je certificirao Observatory i oni su van svih okvira. Prije pojave QUARTZ mehanizma, 1960-ih organizirano je natjecanje pod nazivom Observatory Precision Contests. Organiziran je s ciljem da se verificiraju i ocjene novi i precizni mehanizmi, a Patek je dobio certifikate za više od 700 satova kroz nekoliko desetljeća.

Joe Ben Champion je od Pateka naručio izradu ovog sata jer je cijenio preciznost u mjerenju vremena. Boljeg partnera nije mogao pronaći. 

Ovo je jedini sat iz Reference 2458 serije koji je napravljen od platine, a uz njega dolazi i platinasta narukvica, kožni remen te dijamantima ukrašen brojčanik.


P.Philippe napravljen posebno za J.B. Championa

4. CALIBER 89 – 4 953 000$

Caliber 89 je najkompliciraniji sat kojeg je Patek proizveo. Proteklo je 9 godina od njegovog crteža do njegove izrade. Predstavljen je 1989. na 150.godišnjicu postojanja Patek Philippe satova. 

Caliber 89 sadrži nevjerojatne 33 karakteristike, a neke od njih su neprekidan kalendar, prikaz izlaska i zalaska sunca, prikaz sideričkog (zvjezdanog) dana, alarm te termometar.

Sami mehanizam se sastoji od nevjerojatnih 1 728 rukom napravljenih i ukomponiranih dijelova, 126 dragulja i teži nevjerojatnih 600 grama. Da, da, to je težina samo mehanizma.

Postoje 4 varijante sata napravljenog od bijelog, žutog i rozog zlata te od platine.

Sat na fotografiji je napravljen od žutog zlata, kućišta promjera 88, a debljine 41 mm. Sveukupna težina sata je 1 100 grama, a prodan je 2009.godine za gotovo 5 000 000$.


patek zlatni džepni sat

3. REFERENCE 1527 PERPETUAL CALENDAR IN 18K ROSE GOLD – 5 708 885$

Reference 1527 je drugi najskuplji Patekov ručni sat prodan na aukciji. Činjenica što je napravljen za vrijeme 2. svjetskog rata je pomogla da cijena bude viša. 

Isto tako, ovo je preteča karakterističnih Patek ručnih satova pa je i to pridonijelo ovom vrtoglavom iznosu.

Cjelokupni dizajn i karakteristike ovog sata su ono što ga i dalje drži na samom vrhu bezvremenskih klasika.

Ovaj sat predstavlja svojevrsno putovanje u prošlost kada je riječ o Patek Philippe satovima. Bio je pionir u postavljanju standarda ručnih satova u Patek proizvodnji i prošlo je gotovo 10 godina dok se nisu pojavili satovi SLIČNI njemu. Slični, ne isti

2010. godine prodan je na aukciji za vrtoglavih 5 708 885$.


philippe drugi najskuplji ručni sat

2. THE HENRY GRAVES JR. SUPERCOMPILATION – 23 984 106$ 

Supercompilation se smatra najznačajnijim satom ikada napravljenim u povijesti satova, ne samo u Patekovoj povijesti.

Sastoji se od 2 brojčanika, 900 dijelova i 24 funkcije. Teži 500 grama i “obučen” je u 18-karatno zlato. Prikazuje neprekinuti kalendar, sideralni (zvjezdani) dan, zvjezdano nebo iznad Manhattana, a svakih 15 minuta se čuje zvonjava Westminsterskih zvona.

1933.godine prodan je Henryju Gravesu, velikom amerčkom bankaru koji je zaslužan za neke od najpoznatijih i najboljih Patek satova.

Do 1989.godine je bio najkopliciraniji Patek sat ikada napravljen, a s trona ga je skinuo sat s 4. mjesta na našoj listi – Caliber 89.

U prosincu 2014.godine prodan je za nevjerojatnih 23 984 106$.


 sat napravljen za Gravesa Jr.

1.THE PATEK PHILIPPE GRANDMASTER CHIME 6300A-010- 31 194 370$

1 366 dijelova unutar ovog sata omogućuje da njegovih 20 funkcija radi besprijekorno. Funkcije nisu prikazane na samo jednom, već na dva brojčanika, što znači da ga se može okretati i gledati brojčanik koji želite.

Posebnost ovog sata je u slovu “A” u nazivu 6300A – “a” je skraćenica za “acier” što na francuskom jeziku znači čelik. Ovo je jedini primjerak Grandmaster Chime sata napravljenog od čelika.

Ta posebnost je podigla cijenu ovog sata na nepojmljivih 31 194 370$ i donjela mu je titulu najskuplje prodanog sata na svijetu.


najskuplji sat na svijetu patek philippe

Odgovori