Pay Pal – Je li Paypal siguran?

Razvijeni su brojni sistemi internetskih financijskih usluga slanja i primanja novca na račune i s računa. Nekoliko faktora igra značajnu ulogu pri odabiru alata ili usluge preko kojih obavljate transakcije. Praktičnost, brzina ili provizija pružatelja usluge čimbenici su kojima posvetite pažnju, ali najvažniji je bez konkurencije – sigurnost. Novac mora biti proslijeđen na mjesto gdje je poslan i tu nema kompromisa. U trenutku odabira Paypala i povezivanja vaših računa sa sistemom, preko vremena uhodavanja ostat će doza brige je li novac doputovao gdje je trebao. Isto tako, prvo vrijeme vjerojatno ćete brinuti sve do trenutka dok ne ugledate novac koji je poslan vama. Vremenom će doći do maksimalnog povjerenja i potpunog olakšanja jer Paypal je najsigurniji način plaćanja za svaku internetsku kupnju i prodaju.

 

Što je PayPal?: Paypal je najpoznatija i najsigurnija internetska kompanija koja obavlja novčane transakcije preko interneta. On je veza između klijenata koji šalju i onih klijenata koji primaju novac. Omogućava dvjema osobama s e-mail adresom prijenos novca. Onaj tko inicira transakciju mora se registrirati na PayPal stranici i povezati ga s vašim bankovnim računom ili karticom. Možete ga povezati više vaših kartica, pa prilikom transakcije odabrati koju želite koristiti.

PayPal i kupci: Mnogi će reći kako ništa na svijetu nije sigurno. Kupnja i slanje novca preko PayPala svedena je na najmanje moguće rizike. Problemi mreže ili poteškoće na sustavu uvijek se mogu dogoditi, ali PayPal je gotovo do savršenstva razvio sustav sigurnosti i potpunu zaštitu svih svojih korisnika.

Osiguranje Paypala: Na osiguranju Paypala isto tako i na vašoj sigurnosti danonoćno rade “Hakeri sa bijelim šeširom”. To je svijetla strana hakerske priče, a radi u cilju otkrivanja “ranjivosti” sustava i preventivnom otklanjanju najsitnijih problema.

Nema razlike od sigurnosti korištenja kreditne kartice: Radi se o potpuno jednako sigurnoj transakciji kao kod korištenja kreditne kartice ili slanja čekova. Isto tako PayPal je sigurniji način nego da ste na stranicama s koji kupujete ostavili broj svoje kreditne kartice i ostale podatke. U slučaju da se nešto loše dogodi na Paypalu ćete samo promijeniti zaporku ili broj kartice i vaš je račun osiguran.

Nekoliko savjeta za sigurnu kupnju korištenjem PayPala:

– Ažurirajte softver na vašem računalu ili mobilnom telefonu, posebno pažnju obratite na sigurnosni softver

– Izbjegavajte javni wi-fi i to ne samo za transakcije, nego čak i za logiranje i pregledavanje vašeg PayPal računa.

– Koristite kreditnu karticu

– Ukoliko ste u mogućnosti koristite računalo isključivo za financijske transakcije. Ako možete izbjegnite korištenje tog uređaja za surfanje internetom.

– Ne nasjedajte na sumnjive poruke naročito e- mailove koji su naslovljeni kao da dolaze s PayPala, a zapravo služe za preusmjeravanje vaših podataka do stranica koje koriste varalice i kradljivci podataka.

HTTPS je je sigurnosni protokol ili popularno nazvani “zeleni lokot”. Najsigurnija je verzija HTTP protokola. Jednom riječju znači – sigurno!

Zelena oznaka HTTPS znači da je svaka pojedina komunikacija između preglednika i web stranice šifrirana.

 

Koristi se u različitim situacijama, posebno ako je u pitanju online bankarstvo ili internetska kupnja i prodaja.

Prepoznaje se po zelenoj skraćenici HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure) u vašem pregledniku, ali i oznakom lokota u adresnoj traci, koji služi za potvrdu da sigurnosni protokol funkcionira.

4 komentara

Odgovori