Tko nije imao niti vidio jedan od ovih Casio kalkulator satova?

dataabank

Odrastajući, možemo se jasno sjetiti dva sata koja smo nosili: drevni digitalni Timex koji je imao Indiglo i štopericu, i naš apsolutni favorit, Databank CA-53W “kalkulator sat”. Sat s kalkulatorom bio je vrhunski i cool za osmogodišnjake. U slučaju da ste dobro upoznati sa onim što su mogli ponuditi rane devedesete, od Darkwing Patka do legendarnog Calvina i Hobbesa, trebali biste biti svjesni ogromnog potencijala za akademsko zlostavljanje kojeg smo imali na pretek. Bilo je to vrijeme prije nego što su pametni telefoni sve zastarjeli, a kada je sat sa kalkulatora mogao učiniti da se neko osjeća kao superheroj.

datbank

Uostalom, kada kalkulator nije dobro došao? CA-53W Databank, oko 1994. godine bio je samo plastična / gumena stvar. Elegantan je kao što biste i očekivali da će kalkulator na zglobu biti, a ako je vaš stil zabrinjavajući, postoji nešto skuplja i mnogo elegantnija nadograđena verzija koju možete kupiti. Čak i nakon nadograđene verzije, muški sat sa kalkulatorom nikada neće izgledati elegantno, ali uvijek može izgledati dobro. Databank, sa svojim logotipom i sa kompliciranim računalnim skriptama, stilom iz kasnih 80-ih, i dalje dobro izgleda. Njegov dizajn je logičan i jednostavan za korištenje, dovoljno intuitivan da većina ljudi nauči kako ga koristiti samo nekoliko sekundi nakon stavljanja. Zanimljivo je što u 2019. godini još uvijek možete kupiti Databank. CA-53W Databank dolazi s nekim prilično korisnim značajkama. Očito je da postoji kalkulator s osam znamenki, tako da dok god računate s rezultatom ispod 99.999.999, baza podataka vas pokriva. Kalkulator podržava isključivo 4 osnovne matematičke operacije. Dakle, nećete biti u mogućnosti obračunavati svoje poreze koristeći ga, ali je još uvijek korisno za većinu svakodnevnih stvari.

th

Tu su i druge funkcije, uključujući i funkciju dvostrukog vremena koju nikada nećemo moći razumjeti, dnevni alarm koji nikada nećemo shvatiti kako onemogućiti, a štoperica s mjeračem vremena koja nikada neće imati smisla bez obzira koliko puta dodirnemo donji gumb. Sve je to bilo vrlo korisno – vjerojatno 1994. godine – ali korisno danas ako je vaš telefon ispražnjen, tablet nedostaje i ne možete se prijaviti na vaše računalo.Odlučili smo malo pomiješati i koristiti bazu podataka kao što je i bilo namijenjeno. Za tjedan dana, umjesto našeg pametnog telefona za alarme, tajmere, i što je najvažnije, računanje, odlučili smo da će Databank biti naš novi “go-to” uređaj. Nažalost odustali smo od te ideje prilično brzo. Zapravo, nakon prvog dana, koncept je bio star i potpuno nezanimljiv. Jedino što je bilo zanimljivo jeste podsjetnik da je svijet danas drugačiji nego što je bio tada. Samo pritisnite jedan gumb i onda ste u gradu kalkulatora. Zahvaljujući širenju uređaja osjetljivih na dodir, korištenje taktilnog dizajna je sporo, nezgrapno i potpuno neučinkovito. Programirani smo za razumijevanje pomjeranja prstima i dvostrukim klikovima. No, još uvijek postoji velika novina u tome. Krajnji zaključak jeste da je ovaj sat dizajniran prije trideset godina i da je još uvijek u masovnoj proizvodnji danas. Za djecu, ili ljude koji vole ideju kalkulatora na ručnom zglobu, Databank ispunjava određenu nišu koju noviji kalkulatori pokušavaju ali ne uspijevaju učiniti.

th1

Mnogo satova sa kalkulatorom dizajnirani su tokom godina, a neki od njih su mnogo bolji od ovog, ali kad god vidite ili se sjetite sata sa kalkulatorom, prvo što će Vam naumpasti jeste legendarni Casiov sat sa kalkulatorom, CA-Databank CA-53 W. To je pravi sinonim za satove sa kalkulatorom i moderan je kada god Vam treba ili ga zaželite. Starije osobe i djeca ne vide stvarnu smisao tih satova. Za djecu Databank predstavlja veliki dar. Sjećam se svog prvog Databanka. Kada bih ga stavio osjećao sam se posebno, a imao sam samo 8 godina, ali sam se ujedno osjećao i drugačije. CA-53 W je mnogo puta dokazao svoju korisnu stranu, npr. u trgovini, na benzijskim postajama, u školama itd. U današnje doba to je, zaista, sjajan podatak. Razlikuje se od onoga što će večina djece imati, a u današnje doba je super na posve retro način. Mnogo je korisno i funkcionalno, a za djecu sa maštom može pomoći da se osjećaju što korisnije i da imaju neku posebnu ulogu. Za roditelje, Databank je također nekonvencionalan, ali nedvojbeno učinkovit način da se dijete zainteresira za matematiku… bar u mom slučaju. Mislio sam da je Databank samo obična novost, ali to je nešto u čemu zaista uživam.

Odgovori