mala crna haljina

Kada pomislite na malu crnu haljinu, u misli će vam vjerojatno doći neponovljiva Audrey Hepburn, Doručak kod Tiffanyja i Givenchyjeva crna haljina. Možda mislite da je Givenchy prvi kreirao malu crnu haljinu i to upravo za Hepburn, ali niste u pravu. Povijest male crne haljine je nešto duža.

Naravno, žene stoljećima nose crnu odjeću, ali u prošlosti je crna boja bila rezervirana isključivo za sprovode. Nije bilo moguće zamisliti da će crna boja biti sinonim za eleganciju, pogotovo crna haljina. Tko zna koliko bi dugo bilo tako da se 1920-ih godina nije pojavila Coco Chanel i lansirala malu crnu haljinu u orbitu.

Coco Chanel i mala crna haljina

Ugledni pariški časopis Vogue je 1926.godine objavio skicu jednostavne crne haljine dugih rukava. Jedini ukras je bila niska bisera oko vrata modela. Neobičnost te skice leži u činjenici da je netko odlučio crnoj boji dati i drugi prostor u kojem se može pokazati. Coco Chanel je odlučila crnu boju staviti na ulice i to u obliku male, jednostavne haljine.


Coco Chanel i prva skica male crne haljine, Vouge

U članku je uz skicu stajao opis Chanelov Ford ; drugim riječima ovo je bio komad odjeće dostupan i pristupačan svim ženama iz svih klasa. Vogue je također naveo da je ta haljina svojevrsna uniforma za žene svih modnih ukusa. Pojma nisu imali koliko će biti u pravu. Danas je ženski ormar nezamisliv bez male crne haljine, barem jedne.

Mala crna haljina je na tržište došla u savršenom trenutku. U vrijeme kada je prvi puta predstavljena je vladala Velika Depresija i naglasak je bio na povoljnom i dostupnom. Iako je od tada prošlo mnogo godina i modna industrija je napredovala u svakom smislu, mala crna haljina je i dalje apsolutni favorit. Podsjetnik je da za eleganciju nije potrebno potrošiti velike iznose.

Christian Dior i mala crna haljina

50-ih godina na scenu stupa još jedan modni dizajner koji će zacementirati status male crne haljine – Christian Dior. Redizajnirao je Chanelov legendarni model tako što ga je suzio u struku i suknju naglasio u širinu. Takvim dizajnom je dodao dozu seksepila koja je nedostajala originalnoj verziji. Naravno, mnoge filmske zvijezde su odmah svoje ormare opremile Diorovom crnom haljinom.


Christian Dior, New Look mala crna haljina

Osim glumica, za malom crnom haljinom je poludjela i cijela filmska industrija. Vraćamo se na početak priče i ponovno spominjemo Doručak kod Tiffanyja. Scena u kojoj Hepburn ispija kavu i jede croissant ispred Tiffanyjevog izloga noseći malu crnu haljinu je povijesna. O povijesnoj važnosti njezine male crne haljine govori činjenica da je 2006.godine prodana za gotovo 500 tisuća funti.


Audrey Hepburn mala crna haljina, Doručak kod Tiffanyja

Poznate osobe koje su nosile malu crnu haljinu

Jednu od najpoznatijih crnih haljina nosila je nikada prežaljena princeza Diana. Svoj besprijekoran stil nikad nije dovela u pitanje, pa čak niti oblačenjem poznate Revenge dress (haljina iz osvete). Ako možda ne znate zašto se zove baš Revenge dress, reći ćemo vam. Toga dana, 1994., princ Charles je indirektno u intervjuu priznao svoju nevjeru. Lady Di odgovorila je vrlo elegantnom i pomalo provokativnom haljinom koja je postala jedna od najprepoznatljivijih haljina na svijetu.


Princeza Diana nosi malu crnu haljinu, Revenge dress

Još jedna ljepotica koja je svojim izgledom i stavom maloj crnoj haljini dala poseban izgled je Sophia Loren. Slažete se da je Sophia jedna od najljepših žena svijeta iz koje seksepil ne samo da zrači, već se prelijeva iz nje. Mala crna haljina iz nje izvlači ono najbolje i pokazuje nam da nije bez razloga jedna od najljepših. Na fotografiji je možete vidjeti u jednom od Diorovih upečatljivijih modela iz 1950-ih godina.


sophia loren u diorovoj haljini

Grace Kelly, još jedna ljepotica iz nekih prošlih vremena, kakva se ne javlja često. Smirenost i profinjenost su krasile ovu monašku ljubimicu, a mala crna haljina u filmu The County Girl je to samo dodatno naglasila. U ovom filmu nosi klasičan model, vrlo sličan Chanelovom, a jedini ukras koji nosi je biserna ogrlica. Morate priznati da je pravi melem za oči.


Grave Kelly mala crna haljina

Model koji je 1991. godine na dodjeli Emmyja nosila Mariah Carey prikazuje kako se mala crna haljina mijenjala s vremenom. Iako je 90-ih punila gotovo 60 godina, na crnoj haljini se nisu vidjeli tragovi prošlosti. Model na fotografiji je uži i kraći od originala, a još jedna razlika je i u njenom rubu. Kao što vidite, kristali su obrubljivali ovaj vrlo ženstven komad odjeće.


Mariah Carrey na dodjeli Emmyja nosi malu crnu haljinu

Listu završavamo s glumicom koja je proslavila ovaj model male crne haljine. Zbog nje, ona je postala jedna od najprepoznatljivijih komada odjeće robne kuće Versace. Govorimo o Elizabeth Hurley. U ovoj zanimljivoj haljini povezanoj zihericama prošetala je davne 1994. godine u društvu glumca Hugha Granta. Prorezi na bokovima skreću pozornost s haljine na kožu, a zlatne ziherice i naušnice su jedini nakit koji je glumici bio potreban.


Elizabeth Hurley nosi Versaceovu malu crnu haljinu

Je li vam neki model male crne haljine zapeo za oko? Imate li vi, kako nalaže nepisano pravilo, barem jednu malu crnu haljinu u svome ormaru? Javite nam se u komentarima s vašim haljinama i mišljenjima o njima. Ako imate prijedlog o temi o kojoj biste htjeli čitati, također nam se javite u komentarima.

Odgovori