Vodič za muške satove – kako izabrati svoj!

Kako odabrati muški sat

Razmišljaš kako bi mogao početi nositi sat ili već imaš svoj primjerak oko ruke, ali nemaš pojma o komadu tehnologije koji ti krasi zapešće?! Ovo će biti članak za tebe!
Pronađi sve što trebaš znati o osnovama satova, prednosti i mane mehanizama, stilova i sličnih karakteristika koje jednostavno moraš znati prije nego se zbilja posvetiš ukrašavanju svog stila ovim klasičnim dodatkom!

SRCE SATA
Prilikom upoznavanja sa satom jedna riječ će se opetovano pojavljivati, radi se o „kretanju“. Kretanje sata se ne odnosi se samo na očite dijelove koje vi možete pomicati, već i na čitav mehanizam unutar sata. Upravo taj mehanizam temelj je svakog funkcioniranja sata, nešto što se naziva i srcem sata. Ono što sat čini satom!
Postoje tri različita tipa koje razlikujemo, a to su: mehanički, automatski i kvarcni. U daljnjem tekstu, objasnit ćemo razliku između njih te njihove prednosti i mane koje se trebaju uzeti u obzir prilikom odabira mehanizma za sebe!

MEHANIČKI SAT
Mehanički sat pokreće namotana opruga koju se mora periodično navijati ne bi li satu osigurala potrebnu pokretačku energiju. Jednom kad se glavna opruga namota, ista se polagano i jednoliko odmotava. Većina takvih opruga dugačka je između 22 i 33 centimetra. Dužina opruge je relativno bitna, o njoj ovisi koliko često ćete morati navijati sat. Što je opruga duža, manje vremena trebate posvetiti namotavanju i suprotno. Nisu sve kretnje mehaničkog sata napravljene jednako, posvećenost detaljima i majstorstvo koje se uloži u pojedini primjerak definira njegovu točnost i preciznost rada.
Za mnoge ljubitelje satova, mehanički pogoni satova predstavljaju samo kremu satova, odnosno, ono najbolje od ovih umjetničkih djela koji nam govore vrijeme zbog njihovog tradicionalnog podrijetla i intrigantnih vještina uloženih u proizvodnju samih. Za ovakve entuzijaste, posjedovati mehanički sat nije samo stvar u satu koji im pokazuje vrijeme. Ovakvi satovi pružaju priliku svojim vlasnicima da pokažu kako cijene prošla vremena, profinjenost i vještinu izrade.Prednosti mehaničkog sata:
Nema potrebe za baterijom. Budući da se mehanički sat pokreće ručnim navijanjem opruge nema potrebe za odlaskom kod urara kako bi zamijenio bateriju. Kad sat prestane kucati jednostavno ga ponovno navijte.
Glatki pokreti kazaljki. Što se određenih ljudi tiče, glatko klizanje kazaljki mehaničkog sata je jednostavno stilski zadovoljavajuće naspram „tikanja“ kvarcnih satova. Ukoliko je i tebi ovo bitno, izaberi mehanički sat!
Osobnost. Inženjerstvo i sati rada koji se ulažu u mehanički sat oduzimaju dah. Unutar vaših satova nalaze se sitna oprema i oprugice koje skupa rade kako bi pokazale vrijeme. Naravno, većina nas to uopće ni ne vidi, ali sve je to dio šarma. Urar je potrošio sate i sate usavršavajući mehanizam koji debela većina nas nikada neće ni vidjeti. Ukoliko cijenite vještinu i majstorstvo onda sigurno trebate jedan primjerak mehaničkog sata uvrstiti u svoju kolekciju.
Osjećaj za vrijeme. Jedan dio ljubitelja satova privlači činjenica da se moraju svakodnevno ručno navijati kako bi nastavili raditi. Ima nešto u tom ritualu navijanja sata na kraju radnog dana što te povezuje s vremenom. Isto tako, povežete se na određeni način sa satom zato što mu se svaki dan morati posvetiti.

Mane mehaničkog sata:
Navijanje. Iako većina satova može bez problema raditi i do 2 dana bez navijanja, preporučuje se svakodnevno navijanje. Kako je napisano u prednostima, nekima se upravo do sviđa kod ovog mehanizma, ali nekima je to ipak besmislica.
Osjetljivost na okolinu. Mehanički sat prikazuje vam vrijeme zahvaljujući usklađenosti opruga i kotačića unutar njega, ta usklađenost pod određenim uvjetima može biti narušena. Vlaga, prašina, udarci i magneti su četiri jahača apokalipse mehaničkog sata, njegovi najveći neprijatelji. Naravno, većina modernih verzija dizajnirana je da izdrži upravo takve izazove, ali svejedno ih se treba paziti. Ako se nalazite u okruženju unutar kojeg se nalazite okruženi vlagom, prljavštinom, magnetima i udarcima(poput cijepanja drveta ili udaranja čekićem) izaberite kvarcni sat za svakodnevnu upotrebu, a mehaničkog ljubimca ostavite za neke prigodnije okolnosti.
Točnost. Kvalitetno izrađeni mehanički satovi održavaju svoju točnost prikazivanja vremena do 99.999% točnosti, to znači da u jednom danu izgubite ili dobijete jednu sekundu. Mana koja se ne čini prevelikom, ali s vremenom i starosti postaje izraženija. Mehanički primjerak sata obavezat ćete nositi svome uraru svakih 5 do 10 godina otprilike kako bi ga podesio i održavao njegovu točnost. Da stvar bude malo gora, nisu svi mehanički satovi napravljeni jednako, neki su točniji od drugih. I na kraju, kako je prethodno objašnjena njegova osjetljivost na okolinske faktore, zbroj ove dvije mane može prevagnuti u nečijem odlučivanju. Ako je veoma točno prikazivanje vremena vaš prioritet, onda se ipak odlučite za kvarcni primjerak.
Cijena. Sve uloženo u mehanički sat, od vještine izrade do preciznosti sklapanja, košta! Mogu se pronaći dobri mehanički primjerci s cijenom oko 500 eura, većina ih je ipak iznad tog, dosta iznad tog iznosa.

AUTOMATSKI SAT
Automatski sat je zapravo veoma sličan mehaničkom satu, razlika je to niste primorani ručno navijati oprugu, kod automatskog sata ona se sama navija pomoću rotora zahvaljujući pomicanju ruke na kojoj se sat nalazi. Ovakvi primjerci su isto tako poznati pod nazivom „samonavijajući satovi“. Unutar mehanizma automatskog sata nalazi se mali uteg koji se naziva rotor i njega pokreće kretanje ruke na kojoj se nalazi. Rotor je povezan s glavnom oprugom za navijanje i na taj način je navija dok se ruka kreće. Naravno, unutar mehanizma se nalazi i osigurač koji će spriječiti prekomjerno navijanje koje može dovesti do kvarova.
Ukoliko ne nosite automatski sat poželjeti ćete ga pospremiti u posebnog navijača sata. Radi se o uređaju koji će pomicati sat u kruženjem dok je pospremljen kako bi ostao navijen i vrijeme na njemu točno. Ovo je veoma bitno ukoliko će vaš primjerak sadržavati dodatke poput kalendara ili datuma na ekranu.. Na primjer, recimo da vaš primjerak automatskog sata ima kalendar kao svoj dodatak, odlučili ste ne nositi ga par dan iz nekog vašeg razloga i mehanizam unutar njega prestao se okretati jer se ne miče. Prošlo je tih par dana i ponovno ste ga stavili na ruku, a datum je isti onaj kao dana kad ste ga skinuli s ruke! Da biste izbjegli resetiranje postavki sata koristite automatski navijač sata koji će ga održavati točnim umjesto vas.

Prednosti automatskog sata:
Nije potrebna baterija.
Nema navijanja. Ako vas zamara svakodnevno navijanje mehaničkog sata, ali svejedno želite zadržati sofisticiranost mehaničkog sata, verzija automatskog sata je odličan kompromis.
Lake kazaljke. Poput mehaničkih satova koje je potrebno ručno navijati, automatski sat također ima lagane i glatke pokrete kazaljki.
Osobnost. Automatskim satom zadržavate sve karakteristike mehaničkog sata što se tiče majstorstva i zanata koji se ulaže u izgradnju primjerka.

Mane automatskog sata:
Osjetljivost na okolinu. Svi problemi osjetljivosti na okoline, automatski sat naslijedio je od svog mehaničkog prethodnika.
Navijač sata. Ukoliko nosite svog ljubimca redovito oko ruke nemate problema s navijanjem, međutim, ukoliko ga ne nosite, morate ga spremiti u posebnu dizajniranu kutijicu koja će ga održavati umjesto vas. Sama kutija koja će navijati sat umjesto vas nije skupa i ne zauzima puno prostora, ali čini dodatnu stvar koju morate kupiti i misliti na nju prilikom posjedovanja automatskog sata.
Točnost. Još jedna mana naslijeđena od svog mehaničkog prethodnika. Kvalitetno proizveden automatski sat pokazivat će vrijeme jednako točno kao i ostali satovi, ali s vremena na vrijeme potrebno ga je održavati na servisu.
Cijena. Vjerojatno najosjetljivija osobina naslijeđena od mehaničkog sata, kvalitetan proizvod košta!

KVARCNI SAT
Ako ste poput većina muškaraca i imate sat na svojoj ruci, vjerojatno se radi o kvarcnoj tehnologiji sata. Razlog za to je veoma jednostavan. Kvarcni satovi su nevjerojatno točni i veoma pristupačni cijenom. Umjesto da se napajaju navijanjem glavne opruge, kvarcni satovi koriste struju dobivenu iz malene baterije. Ta mala baterija pušta struju kroz još manji kvarcni kristal što rezultira time da kristal vibrira 32, 768 puta u jednoj sekundi. Vibracije dobivene iz kristala pretvaraju se u strujni krug koji na kraju svega pomiče kazaljke. Zbog upravo opisanog postupka, kvarcni satovi imaju prepoznatljiv „tik tik tik“ pokret. Nije izglađen kao što je kod automatskog i mehaničkog sata.
Kako kvarcni satovi koriste električnu energiju za svoje pokretanje, time i manje dijelova, puno su točniji i mogu podnjeti puno više stresa od mehaničkog ili automatskog sata. Upravo iz tog razloga, većina sportskih i terenskih satova bivaju upravo kvarcni!

Kvarcni satovi su nevjerojatno jeftini, za nekoliko desetaka kuna možete naći nešto što će vam pokazati vrijeme nevjerojatno točno, ali ako želite nešto s više elana u i na sebi onda ćete morati potrošiti malo više od toga.

Prednosti kvarcnog sata:
Točnost. Kvarcni sat posjeduje daleko najtočniji mehanizam kojeg ćemo se danas dotaknuti. Konstantno će vam pokazivati točno vrijeme bez sekunde gore dolje.
Manje servisiranja. Osim mijenjanja baterije svakih nekoliko godina baš i nećete imati više briga oko održavanja ovakvog sata.
Izdržljivost. Posjeduje manje dijelova unutar samog mehanizma čime postaje otporniji na najveće neprijatelje sata poput vlage, prašine, udaraca ili magneta. Ovakav sat može podnijeti dosta zlostavljanja i nastaviti raditi. Ukoliko se nalazite u izazovnom okruženju što se tiče navedenih prijetnji svakako uzmite u obzir kvarcni primjerak sata.
Pristupačna cijena. Ovakav sat možete pronaći po stvarno jeftinoj cijeni od već nekoliko desetaka kuna. Naravno, ako želite da taj sat lijepo izgleda onda ćete platiti cijenu tog izgleda, ali svejedno je cijena kvarcnog sata višestruko pristupačnija od mehaničkog ili automatskog.

Mane kvarcnog sata:
Tik tik tik. Pokreti kazaljke nisu toliko glatki kao kod konkurencije pa dolazi do ovog prepoznatljivog zvuka koji neki mogu smatrati napornim.
Karizma. Kvarcni satovi nemaju ono nešto, nemaju dozu romantike kao što imaju automatski ili mehanički. Jednostavno su „novi klinci u kvartu“ ako se može tako reći. U njihovu izgradnju ne ulaže se toliko truda i vremena kao u ostale i tu gube puno vrijednosti u očima promatrača – previše su obični.

ZAČINI NA SATU
Ok, tvoj sat pokazuje vrijeme. Sasvim osnovno i primarna svrha sata. Uz to, mnogi satovi, ako ne i svaki sat u današnje vrijeme, imaju dodatke na ekranu sata poput mjesečevih faza naprimjer. Uz navedeni primjer, satovi često imaju dodatke poput kalendara, alarma, preostale baterije, štoperice…
I kronograf! Kronograf je posebni i neovisni dio sata koji služi često kao štoperica. Većina kronografa se sastoji od 3 brojčanika koji se nalaze na zaslonu sata. Na rubovima sata se obično nalaze dva gumba kojima se koristi kronograf, jedan je za pokretanje i zaustavljanje, a drugi za resetiranje funkcije. Na nekim satovima, kronograf dolazi u paru s tahimetrom, skalom koja se nalazi na samom rubu ekrana sata. Koristeći kronograf i tahimetar izračunat ćete razne stvari poput brzine, prevaljenog puta ili potrošnju goriva čak.. samo morate znati kako!
Koliko dodataka na svom satu imate ovisi o vama samima, neki svečaniji satovi imaju primjerice samo datum ili čak ni to. Malo više sportski primjerci često imaju nekoliko dodataka.

KRATKO O IZBORU SATA
Okruženi smo prevelikim brojem svakakvih satova i narukvica, od gumenih na sportskim koje nosite na jutarnje trčanje do digitalnih satova s hrpom dodataka koje vjerojatno ne znamo ni koristiti! Trenutno ćemo se fokusirati na satove koji podižu stilski dojam svog vlasnika. Naravno da funkcionalni satovi imaju svoju svrhu u životu svakog muškarca, ali ne izgledaju tako dobro uz odijelu dok ste na sastanku ili u uredu.
Pričamo li o stilskim satovima za muškarce razlikovat ćemo pet osnovnih vrsta, a to su: paradni, terenski, ronilački, avijatorski i utrkivački. Opisat ćemo ukratko svaki od njih u daljnjem tekstu.

Paradni satovi su nastali u ranom 20. stoljeću za dobrostojeću gospodu koji su željeli nositi svoj primjerak sata oko ruke, a ne u džepu sakoa. Paradni sat je odlikovan jednostavnošću i softiciranošču. Ovakvi satovi će uvijek biti lijepo uglađeni, nikad prenatrpani. Nije upadljiv svojim izgledom, a pažnju će provući spontano i neciljano.
Prepoznatljive značajke:
– veličina: obično su tanki kako bi lakše klizali po rukavu košulje kada želite vidjeti vrijeme
– kućište: može biti okruglo, četvrtasto ili pravokutan. Vrjedniji primjerci su obično napravljeni od plemenitih metala poput zlata ili srebra
– lice: na ekranu se obično nalaze jednostavni brojevi raznih dizajna
– narukvica: uvijek će biti kožna! Neki proizvođači nude i metalnu narukvicu za izbor, ali klasika ostaje klasika
– dodatci: jako malo ili ništa. U najboljem slučaju datum ili mjesečeve mijene.
Ovakvi primjerci sata se nose u primjerenim i svečanijim prigodama. Paradni sat nikad neće dobro izgledati uz traperice i kratke rukave, jedino paše uz košulju i sako.
Terenski satovi nasljednici su svojih predaka iz drugog svjetskog rata koje su nosili visoki oficiri koji su trebali izdržljive i točne satove na bojišnici da im pokažu vrijeme po noći, kiši, magli, oluji.. nije bitno! Jedino je važno bilo da služe svrsi, i dobro izgledaju!

Prepoznatljive značajke:
– veličina: obično su tanki kako bi lakše klizali po rukavu košulje kada želite vidjeti vrijeme
– kućište: može biti okruglo, četvrtasto ili pravokutan. Vrjedniji primjerci su obično napravljeni od plemenitih metala poput zlata ili srebra
– lice: na ekranu se obično nalaze jednostavni brojevi raznih dizajna
– narukvica: uvijek će biti kožna! Neki proizvođači nude i metalnu narukvicu za izbor, ali klasika ostaje klasika
– dodatci: jako malo ili ništa. U najboljem slučaju datum ili mjesečeve mijene.
Ovakvi primjerci sata se nose u primjerenim i svečanijim prigodama. Paradni sat nikad neće dobro izgledati uz traperice i kratke rukave, jedino paše uz košulju i sako.

Terenski satovi nasljednici su svojih predaka iz drugog svjetskog rata koje su nosili visoki oficiri koji su trebali izdržljive i točne satove na bojišnici da im pokažu vrijeme po noći, kiši, magli, oluji.. nije bitno! Jedino je važno bilo da služe svrsi, i dobro izgledaju!
Prepoznatljive značajke:
– veličina: mali do srednje veliki. Veliki satovi bi predstavljali samo smetnju u rovovskim bitkama po kojima je rat bio poznat
– lice: funkcionalno prije svega. Brojevi su lako čitljivi, crne su boje na bijeloj podlozi ili obrnuto. Kazaljke ponekad znaju svijetliti po noći kako bi se tad moglo iščitati vrijeme.
– kućište: obično se rade od nehrđajućeg čelika ili ponekad od titaniuma. Terenski satovi ponekad znaju sadržavati odlični trik. Izvlačenjem krune zaustavljate kazaljku sata što vam omogućuje da se uskladite s drugim satom ili satovima za vrijeme akcije
– narukvica: kožna ili platnena. Željezna bi bila preteška i vrlo lako bi grebala u većini situacija gdje se ovakvim satovi koriste
– dodatci: često niti jedan ili eventualno datum.
Terenski satovi su veoma raznovrsni po pitanju pogodnih situacija za nositi jedan takav primjerak. Od svakodnevnih aktivnosti do raznih avantura, čak i poslovnim prigodama. Slažu se od traperica i kratke majice do sportskog stila. Za muškarce, a pogotovo one mlađe koji se ne uvlače u odijela prečesto, terenski sat je vjerojatno najsigurnija oklada jer je jednostavan i vrlo vjerojatno najviše odgovara osobnosti.

Ronilački satovi su uz terenske satove vjerojatno najčešći izbor muškaraca. Zasluge pripadaju zasigurno James Bondu, u ranijim filmovima Bond bi uvijek ronio uz svog Rolex Submarinera oko ruke, a nešto malo manje stariji filmovi s Pierce Brosnanom u ulozi agenta 007 i Omega ronilačkim satom. Kao što i samo ime sata kaže, dizajnirani su za pojedince koji često vrijeme provode u, na ili pokraj vode. Glavna prodajna referenca je ta da su vodootporno. Vjerojatno prvi vodootporni sat predstavio je Rolex sa svojim Oyster primjerom davne 1930. godine, do tad nije bilo hermetični zatvorenih satova na tržištu za pronaći. Slavni primjerak Submariner nastao je na zahtjev jednog od šefova u Rolexu. Rene-Paul Jeanneret je htio sat s kojim će moći roniti, ali da svejedno izgleda dobro i nakon nekoliko pokušaja rodio se Rolex Submariner. Većina ronilačkih satova svoju inspiraciju crpi iz ovog primjerka i vrlo vjerojatno ćete lako uočiti neke slične značajke kad ih usporedite.
Ronilački satovi su prije svega vodootporni. Standard za vodootporne satove iznosi 100 metara dubine, neki danas rade odlično i većim dubinama.

Prepoznatljive značajke:
– veličina: srednje veliki
– lice: vrlo jednostavno za iščitati vrijeme. U svrhu zaštite sata u velikim dubinama zaslon se radi od safira ili nekog sličnog staklenog kristala
– kućište: osim vodootpornosti, ronilački sat definira i rotirajuća oštrica koja će uvijek pokazivati koliko se dugo ronilac nalazi ispod vode
– narukvica: metalna i obično nešto duža nego što smo navikli jer su dizajnirane da stanu preko debele ronilačke opreme
– dodatci: obično samo datum.
Istina je kako je ovakav sat dizajniran za ronilačku upotrebu, ali metalna narukvica i kućište čine ga odličnim za svakodnevno nošenje uz sve odjevne kombinacije. Ukoliko se furate na James Bonda, oprostit će vam se nošenje ovog sata uz odijelo.

Avijatorski satovi dio su avijacije od svojih početaka. Točnije, prvi ikada sat napravljen po specifičnoj narudžbi je onaj za Louisa Cartiera davne 1904. godine. Desetljećima nakon toga, urari su još uvijek proizvodili satove za pilote kako bi imali pojam o vremenu dok polijeću u nepoznato plavetnilo. Najčešći dodatak je bio upravo kronograf. 1930. kompanije iz Švicarske, Breitling, napravila kronograf za avione Royal air forca kako bi piloti mogli utvrditi svoju brzinu, potrošnju goriva i prevaljenu udaljenost. Desetak godina kasnije odlučili su staviti taj dodatak na sat i tako je nastao Breitling Chronomat. Pravi primjerak za buduće avijatorske satove.
Za razliku od ostalih satova, ovakvi primjerci nemaju neku posebnu notu koja ih čini drukčijim od drugih. Pojam avijatorskih satova pokriva jako širok izbor satova zapravo. S tim rečenim, ovo su najčešće značajke avijatorskih satova:
– veličina: srednje veliki do veliki
– lice: dizajnirani su tako da se podatci lako čitaju, čak i u tamnim kabinama pilota. Brojke su obično crne s bijelom podlogom
– narukvica: često, ali ne uvijek, narukvica se izrađuje od kože. Isto tako, duže su nego inače jer su napravljeni da se nose preko debele pilotske jakne
– dodatci: datum i ponekad kronograf.
Dizajn ovakvih satova najviše odgovara neformalnim druženjima ili malo svečanijim prigodama, ali nikako preotmjena!

Utrkivački satovi izašli su iz potrebe utrkivanja automobilima još 1930. godine zato što im je trebalo nešto s čime će lagano mjeriti vrijeme utrka. Rolex je bio jedan od prvih proizvođača koji je uočio tu priliku i opremio vrhunske vozače njihovim slavnim primjerkom – Rolex Oyster. Ipak, TAG Heuer je ime proizvođača koji je stvorio standard za ovakvu vrstu satova tako što su dodali kronograf i brzinomjer(tahimetar) – dvije prepoznatljive značajke satova za utrkivanje. Prvi primjerci TAG Heuer kronografa napravljeni su između 1930. i 1940. godine za pilote Luftwaffea, ali dvadesetak godina kasnije su ih počeli nositi vozači automobila kako bi mjerili brzinu i udaljenost. Ono što je definiralo TAG Heuer kao satove za ljubitelje brze vožnje uloga je Steve McQueena u filmu Le Mans u kojem je nosio sjajni primjerak Monaco 1133.
Prepoznatljive značajke:
– veličina: srednje veliki do veliki
– lice: veliki zaslon kako bi bilo mjesta za kronograf s čitkim znakovima. Često sadrži svijetle i kontrastne boje
– kućište: napravljeno je da izdrži napore velikih ubrzanja, obično od nehrđajućeg čelika
– narukvica: kožna ili metalna
– dodatci: kronograf ili ponekad datum.

JESU LI SKUPI SATOVI VRIJEDNI KUPOVINE?!

Nakon što odlučite koju vrstu i dizajn sata želite priskrbiti za sebe, suočit ćete se sa cijenom sata kojeg želite. Drugim riječima, nakon izbora vrste sata dolazi izbor cjenovnog praga.
Kad vidite Rolex Submariner od 8.000 dolara ili saznate da TAG Heuer Carrera košta 4.500 dolara sasvim je normalno zapitati se vrijedi li taj sat zbilja toliko novaca kad pokazuje vrijeme jednako točno kao i Casio od desetak dolara!


Marke sata poput Rolexa i TAG Heuera postižu tolike cijene zahvaljujući dobrom i dugotrajnom marketingu. Zbilja, ti satovi nisu uopće toliko rijetki ili proizvedeni u nekom malom broju pa im zato cijena iznosi koliko iznosi. Navedeni satovi postoje već jako jako dugo i njihov imidž se gradio dugi niz godina, upravo zbog tog postižu svoje cijene – percepcija publike! Naprimjer, ista stvar je s dijamantima. Trgovci dijamanata uspjeli su nas zavarati da su oni nešto zbilja jako rijetko i vrijedno pa ih prodaju za visoku cijenu, stvarnost je zapravo potpuno drukčija i dijamanata ima na pretek.
Istina je da ćete skupo platiti luksuzni sat poznate marke čisto zbog njenog imena, ali ujedno postoje faktori koji podižu cijenu satova iznad same tvorničke proizvodnje. Za početak, to su materijali od kojih se proizvode, kućišta nerijetko znaju biti napravljeno od zlata ili srebra, a ekran prekriven safirom ili nekim drugim visoko kvalitetnim staklom. Sigurno ovakve materijale neće pronaći na manje poznatim markama. U drugu ruku, satovi koji skuplje koštaju obično i duže traju. Bolje su sastavljeni i napravljeni su da traju jer obično skupi proizvođači drže do reputacije, a reputacija ne znači ništa ako satovi kratko traju. Nemojte se zavarati, isto pravilo vrijedi za skupe satove kao i za skupe aute. I jeftin i skupi auto će vas odvesti na isto mjesto, ali udobnost i ostale značajke koje puno vrijede idu na ruku skupljim autima.
Za kraj ipak treba spomenuti da postoje dobri i kvalitetni satovi puno niže cijene. Novi proizvođači na tržištu nemaju osnovu za visoku cijenu poput Rolexa, a opet kvaliteta im je približno jednaka tako da ne morate očajavati. Dobar sat možete nabaviti i za nekoliko stotina do nekoliko tisuću kuna, opet sve ovisi o vašem budžetu, ali uz dovoljno informiranja možete pronaći odličan sat za vlastite potrebe po pristupačnoj cijeni.

Odgovori