Zašto su Patek Philippe satovi tako skupi?

patek philippe satovi

Dopustite mi da vam ispričam priču.

Bio jednom jedan Kralj po imenu Vacheron Constantin. Bio je pravedan i pošten te je bio osnivač svega što ima veze s mjerenjem vremena. Njegova vladavina je počela 1755. osnutkom senešala Jeana Marca Vacherona. Kompanija je 1770. kreirala prvi mehanizam za ručni sat ikada, a 1819. su u kompaniju prihvatili Francoisa Constantina. Kompanija je 1770. kreirala prvu ikad komplikaciju (prvi sat koji nije služio samo za pokazivanje vremena) u satovima. 1819. je kompanija u svoje redove primila Francoisa Constantina. Iste godine se rađa i njihov najpoznatiji moto: “Izvedi to bolje ako je moguće, a uvijek je moguće bolje”. Taj se moto prvi put spominje u Constantinovu pismu Jacquesu – Barthelemyu 5 srpnja 1819. Vacheron Constantin se na kraju pisma potpisao s “croix pattée ” što je značilo “Stari kralj“.

Potom tu imamo još jednu važnu figuru, a njegovo ime je bilo Audemars Piguet. Jules Louis Audemars je 1875. godine sklopio partnerstvo s Edwardom Augustom Piguetom. Oboje su bili izrađivači satova specijalizirani za izradu mehanizama koje bi kasnije koristile druge tvornice. Obojica su bili vrsni tehničari što je rezultiralo razvojem iznimno kompleksnih satova. Njihovi su satovi bili toliko savršeni i lijepi da su 1889. na Svjetskoj izložbi u Parizu osvojili posebno odličje za svoj “Grande Complication” sat. Oni su izumili ručni sat s minutnim ponavljačem. To je bila preteča luminiscentnog jer je omogućavao da se vrijeme “vidi” i u mraku. Pritiskom na gumb bi sat zvučnim signalima obznanio koliko je sati. Uvijek ispred svog vremena, mladi i snažan, Audemars Piguet je među proizvođačima i ljubiteljima satova poznat kao “Princ“.

I onda na kraju imamo i “Kralja“. Kao što možete zaključiti pričamo o Pateku Philippeu. Pole je osnovao 1839. ,a Antoni Patek se udružuje s Francuzom Adrienom Philippeon 1845. On je pak bio značajan jer je izumio mehanizam na navijanje kojem nije trebao ključ. Kompanija je dobila svoje današnje ime 1851. Njihovi su klijenti oduvijek bili kraljevi i plemići diljem svijeta, njihove su tehničke vještine i kvaliteta bez premca. Kompanija je 1989. proizvela najkompliciraniji sat ikada proizveden., Cal. 89. Imao je 39 dodatnih mogućnosti i sastojao se od 1728 zasebnih dijelova. “Kralj” proizvodi satove za kraljeve (među njima kraljica Viktorija i princ Albert) i stvarno su dostojni kraljeva. Henry Graves Supercomplication koji su proizveli u 1933. za uglednog američkog bankara je prodan na aukciji 2014. za čak 24 milijuna američkih dolara.

Sada kada ste upoznati s njihovim statistikama mislim da ste dobili odgovor na pitanje zašto su Patek Philippe satovi toliko skupi. Iz istog razloga iz kojeg je Rolls Royce skup. Patekovih 2000 radnika proizvede samo 50.000 satova godišnje, dok Rolex sa sličnim brojem radnika proizvede oko milijun satova godišnje. To je glavni razlog visokoj cijeni. Stravična ekskluzivnost i proizvodnja malog broja satova koji se uz to većinom proizvode ručno. Ako ste upoznati s modnom industrijom Patek Phillippe satove nisu Pret A Porter već Haute Couture u svijetu satova.

Kada kupite Patek sat sigurni ste da ćete iskusiti najbolju kvalitetu, najbolje materijale i savršenu proizvodnju. Mnogi drugi proizvođači pokušavaju svrgnuti Pateka s trona, ali bez obzira koliko dobri oni bili uvijek ostaju samo vojvode i knezovi jer je Kralj još uvijek Kralj.

Odgovori