Dopustite mi da vam ispričam priču. Priču o vremenu. Priču o satovima. Priču o tome kako je vrijeme mijenjalo satove. Satovi su se mijenjali polako. Tehnologija prije nije rasla jednakom brzinom kao danas. Bile su potrebne godine da bi se napravio pomak, ali onda je na scenu stupio Patek Philippe.
Ne možemo reći da je evolucija prikazivanja vremena završila. Evolucija ne završava, ali jedna stvar je sigurna.

Oni koji znaju što je Patek i mogu si priuštiti takav sat, na svojoj ruci imaju vrhunac evolucije satova.

Oni koji ne znaju što znači Patek u svijetu ručnih satova će to saznati u nastavku. Gotovo sigurno si ga nećete moći priuštiti, ali znanje je moć.
A znanje si svatko može priuštiti.


” Izvedi to bolje ako je moguće, a uvijek je moguće bolje! “


Bio jednom jedan Kralj po imenu Vacheron Constantin. Bio je pravedan i pošten te je bio osnivač svega što ima veze s mjerenjem vremena. Njegova vladavina je počela 1755. osnutkom senešala Jeana Marca Vacherona.

Kompanija je 1770. kreirala prvi mehanizam za ručni sat ikada, a 1819. su u kompaniju prihvatili Francoisa Constantina.


Iste godine se rađa i njihov najpoznatiji moto:
“Izvedi to bolje ako je moguće, a uvijek je moguće bolje”.

Taj se moto prvi put spominje u Constantinovu pismu Jacquesu – Barthelemyu 5 srpnja 1819. Vacheron Constantin se na kraju pisma potpisao s “croix pattée ” što je značilo “Stari kralj“.


patek geneve

Princ proizvodnje satova

Potom tu imamo još jednu važnu figuru, a njegovo ime je bilo Audemars Piguet.

Jules Louis Audemars je 1875. godine sklopio partnerstvo s Edwardom Augustom Piguetom. Oboje su bili izrađivači satova specijalizirani za izradu mehanizama koje bi kasnije koristile druge tvornice. Obojica su bili vrsni tehničari što je rezultiralo razvojem iznimno kompleksnih satova.

Njihovi su satovi bili toliko savršeni i lijepi da su 1889. na Svjetskoj izložbi u Parizu osvojili posebno odličje za svoj “Grande Complication” sat.
Oni su izumili ručni sat s minutnim ponavljačem. To je bila preteča luminiscentnog premaza jer je omogućavao da se vrijeme “vidi” i u mraku. Pritiskom na gumb bi sat zvučnim signalima obznanio koliko je sati.

Uvijek ispred svog vremena, mlad i snažan, Audemars Piguet je među proizvođačima i ljubiteljima satova poznat kao “Princ“.


Od kralja satova za kraljeve svijeta

I onda na kraju imamo i “Kralja“.
Kao što možete zaključiti pričamo o Pateku Philippeu.
Pole je osnovao 1839. , a Antoni Patek se udružuje s Francuzom Adrienom Philippeon 1845. godine.

On je pak bio značajan jer je izumio mehanizam na navijanje kojem nije trebao ključ.

Kompanija je dobila svoje današnje ime 1851.

Njihovi su klijenti oduvijek bili kraljevi i plemići diljem svijeta, njihove su tehničke vještine i kvaliteta bez premca.

Kompanija je 1989. proizvela najkompliciraniji sat ikada proizveden., Cal. 89. Imao je 39 dodatnih mogućnosti i sastojao se od 1728 zasebnih dijelova.

“Kralj” proizvodi satove za kraljeve (među njima kraljica Viktorija i princ Albert) i stvarno su dostojni kraljeva.

Henry Graves Supercomplication koji su proizveli u 1933. za uglednog američkog bankara je prodan na aukciji 2014. za čak 24 milijuna američkih dolara.


patek philippe sat

Visoka cijena Patek Philippe satova na račun tradicije?

Sada kada znate povijest Patek Philippe satova i njihovu plemićku tradiciju shvaćate zašto su toliko skupi. No, treba to pogledati s druge strane. Da njihovi satovi nisu toliko dobri kraljevi ih ne bi nosili. Da nisu toliko dobri ne bi se održali toliko dugo.

Još jedan od faktora koji podižu njihovu cijenu je i to što ih ne može svatko imati. Zapravo skoro ih nitko ne može imati.

Patekovih 2000 radnika proizvede samo 50.000 satova godišnje, dok Rolex sa sličnim brojem radnika proizvede oko milijun satova godišnje.
Koliko ste daleko od kupnje Rolexa?
Ne možete niti zamisliti koliko ste daleko od kupnje Pateka.

Stravična ekskluzivnost i proizvodnja malog broja satova koji se uz to većinom proizvode ručno cijenu ovih satova dižu pod zvijezde.

Ako ste upoznati s modnom industrijom Patek Phillippe satove nisu Pret A Porter već Haute Couture u svijetu satova.


Kada kupite Patek sat sigurni ste da ćete iskusiti najbolju kvalitetu, najbolje materijale i savršenu proizvodnju. Mnogi drugi proizvođači pokušavaju svrgnuti Pateka s trona, ali bez obzira koliko dobri oni bili uvijek ostaju samo vojvode i knezovi jer je Kralj još uvijek Kralj.


patek philippe luksuzan sat

Gdje kupiti Patek Phillipe satove?

Neka vas ne peče savjest što su vas ovi satovi očarali. Najluksuzniji satovi na svijetu to učine svima.
Nemojte biti tužni ako ih želite, a ne možete ih si priuštiti. Većina ne može.

Ako si možete priuštiti sat od minimalno 20 000 kn i želite da svi znaju da živite kraljevski posjetite Chrono24. Sigurna kupovina novih i rabljenih luksuznih satova njihova je specijalnost. Model koji želite, oni imaju. Imaju i mnogo modela za koje ćete saznati da ih želite tek kada ih vidite.

Osjećate se kao kralj? Zarađujete kao kralj?
Pokažite to Patek satom kupljenim preko Chrono24.

Gdje kupiti povoljne satove?

Svi ćemo se sigurno diviti kvaliteti Pateka. Njegovoj majstorskoj izradi i astronomskim cijenama. No, većina nas nikada neće vidjeti takav sat. To ne znači da smo zakinuti za kvalitetne satove.

Manji tvrtke kao što su Lige, Curren, Benyar i ostali pokazale su se kao izvrsni proizvođači satova. Naravno da je to daleko od Pateka, daleko je i od Rolexa, ali je dovoljno za potrebe normalnih ljudi.


U ponudi Moj Nakit trgovine pronaći ćete mnoge modele navedenih proizvođača i još mnogo satova drugih malih proizvođača.

Kvaliteta je visoka, dizajn vrhunski, a cijene razumne.

Maštajte o Pateku, ali budite pametni i nosite satove iz Moj Nakit ponude.

Comment ( 1 )

Odgovori